Dostupni linkovi

Pogubljeni i Sadamovi saradnici


Barzan Al-Tikriti, polubrat Sadama Huseina koji je bio na čelu iračke obaveštajne službe i bivši sef Revolucionarnog suda Iraka Al-Bandar obešeni su jutros u 3 sata po lokalnom vremenu, potvrdio je savetnik iračkog premijera Nurija al-Malikija, Basar Rida.

"Smrtna presuda je izvršena u skladu sa zakonskom procedurom, odnosno osuđenici nisu na bilo koji način ponižavani", kazao je Rida, dodajući da su obojica pogubljeni u prisustvu tužioca, sudije i jednog lekara. Ilegalni snimci vešanja Sadama Hušeina i njegovo ponižavanje pred pogubljenje 30. decembra prošle godine izazvali su oštra reagovanja u Iraku i svetu.

"Dogodio se jedan incident. Prilikom vešanja Sadamovog polubrata Barzana njegova glava se odvojila od tela. To se retko dešava, ali to je božja volja", istakao je savetnik iračkog premijera Rida.

Advokati pogubljenih najavili su da će tražiti zadovoljenje pravde pred međunarodnim institucijama. Isam Gazavi:

"Tužićemo iračku vladu Međunarodnom sudu pravde jer je optužene onemogućila da iskoriste sva prava žalbe na presudu. Moglo se, naprimer, organizovati i ponovno suđenje s obzirom na mnostvo propusta tokom prvog procesa."

Sadam Husein, Barzan Ibrahim al-Tikriti i Avad al-Bandar osuđeni su na smrt vešanjem 5. novembra 2006. godine za ubijanja, mučenja, nasilna proterivanja i nezakonita pritvaranja tokom masakra više od 140 šiita u iračkom gradu Dudžail, 1982. godine zbog pokusaja atentata na tadašnjeg irackog lidera. Avad al Bandar je tokom procesa u martu 2006. godine ocenio akciju iračkih vlasti pre više od 20 godina kao legitimnu:

"Irak je tada bio u ratnom stanju. Drugo, oni su napali predsednika Republike i priznali su da je akciju pripremao Iran u cilju zbacivanja iračkog režima."

Međutim, njegova kao i žalba Sadama Husenina i Barzana al Tikritija na smrtnu presudu je odbačena 26. decembra. Četiri dana nakon toga Sadam je pogubljen, što je izazvalo žestoke reakcije među manjinskim sunitima ali i u većem delu sveta. Irački predsednik DŽalal Talabani prošle nedelje je rekao da bi pogubljene dvojice osuđenika u slučaju Dudžail trebalo odložiti.

Predsednik Evropske komisije Hose Manuel Baroso (Jose Barroso) i italijanski premijer Romano Prodi osudili su tokom susreta u Rimu smaknuce dvojice saradnika i rođaka Saddama Hušeina, podsecajuci na njihovo protivljenje smrtnoj kazni. "Smatramo da čovek nema pravo da oduzme život drugom čoveku. To je suštinsko pitanje. Verujem u naše evropske vrednosti i želim da se zahvalim Italiji zbog pokretanja inicijative u Ujedinjenim nacijama da se stavi moratorijum na izvršenje smrtnih kazni", kazao je Baroso.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG