Dostupni linkovi

Kongres oštro osudio plan za Irak


Od prve primjedbe, na saslušanju Rice i Gatesa ton je bio ozbiljan i razarajući kao na suđenju. Zastupnici su jasno kazali kako imaju premalo povjerenja u to da će iračka vlada moći ispuniti obećanja koja je dala o suzbijanju nasilja i pružanju sigurnosti u Bagdadu, na što se uvelike oslanja Bushov plan. I Demokrati i Republikanci boje se da plan nudi premalo i dolazi prekasno te da se na razlikuje o prijašnjih pokušaja stabiliziranja Bagdada. Demokratski senator Joseph Biden nazvao je Bushov potez "tragičnom pogreškom":

"Nadali smo se i molili da ćemo čuti plan koji će imati dva cilja – početak povratka američkih snaga doma i utemeljene perspektive bolje budućnosti za Irak. Nasuprot tome čuli smo strategiju koja vodi eskalaciji rata, i to ne samo u Iraku, nego možda i Iranu i Siriji. Ja mislim da predsjednikova strategija nije rješenje gospodjo Rice. Ja mislim da je to tragična greška."

Bidenov stranački kolega Christopher J. Dodd iz Connecticuta optužio je administraciju da se koristi američkim vojnicima kao "topovskim mesom", a opaske republikanca Chucka Hagela popraćene su aplauzom:

"Govor koji je predsjednik održao predstavlja najgoru vanjskopolitičku zabludu ove zemlja od vremena Vijetnama."

Republikanski senator Norm Coleman kazao je kako su izgubljeni životi vojnika "previsoka cijena" da bi on podržao Bushov plan. Condoleezza Rice je tokom trosatnog saslušanja, na kojem ni jedan senator nije podržao Bushov plan, kazala kako "lično razumije sumnjičavost, kao i pesimizam koji neki osjećaju u vezi Iraka" ali je zamolila za strpljenje. Prvi put Riceova nije djelovala jako, uvjerljivo i nepokolebljivo u odbarni Bushove politike.

Oštrina kongresne osude iznenadila je i Bijelu kuću koja se nadala stvaranju dvostranačke potpore Bushovu planu, te najavila niz potencijalno dugih okršaja i parlamentarnog glasanja o vođenju i financiranju gotovo četverogodišnjeg rata u Iraku. Skepticizam s Capitol Hilla našao je svoj odraz i u ispitivanjima javnog mnjenja, pa je tako anketa u petak, pokazala da se čak 70 posto Amerikanaca protivi slanju novih snaga u Irak, a podjednak broj ne misli da će povećanje snaga pridonijeti stabilizaciji stanja u toj zemlji.
XS
SM
MD
LG