Dostupni linkovi

NEW YORK


Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon zatražio je u četvrtak zatvaranje američkog zatvorskog centra Guantanamo na Kubi, povodom pete godišnjice otvaranja tog zatvora.
Ban je dao ovu izjavu kao odgovor mnogobrojnim demonstrantima, koji su od Londona do Kube, preko Madrida i Osla, tražili zatvaranje Guanatanama, pet godina nakon dolaska prvih zatvorenika "rata protiv terorizma" u ovaj američki zatvor na otoku Kuba.
Grupa za odbranu ljudskih prava Amnesty Intenational, sa sjedištem u Londonu, pozvala je sve sile svijeta da "aktivno izvrše pritisak na SAD da zatvori Guantanamo i pridržavaju se poštivanja međunarodnog prava".
Pet godina nakon dolaska više od 750 osumnjičenih iz 45 zemalja, skoro 400 osoba se još uvijek nalazi u ovom američkom zatvoru bez sudskog procesa.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG