Dostupni linkovi

Špirić izabran za predsjedavajućeg Vijeća ministara


Prvi zadatak novog sastava Vijeća ministara BiH biće pogledati stvarnosti u oči, kazao je na početku svog ekspozea Nikola Špirić. Ovo je, naglasio je Špirić, prelomni trenutak za BiH:

„Umjesto da se veselimo decenijskom napretku poslijeratne BiH, stojim pred vama u trenucima kada svi narodi i građani ove države snažnije nego ikada iskazuju svoju muku, svoje nestrpljenje i otvoreno nezadovoljstvo. Uvjeravam vas da sam potpuno svjestan težine situacije, ali da sam potpuno spreman da se sa njom suočim.“

Predstavljajući osnovne programske ciljeve, zasnovane na sporazumu sedam političkih stranaka od 3. januara, Nikola Špirić je kazao da je generalni cilj Vijeća ministara, kao i svih instutucija BiH, rješavenje relevantnih pitanja koja se tiču sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, prije svih onih osnovnih:

„Reforma policije je teško pitanje, ali iskreno vjerujem da se uz zajednički rad, spremnost za kompromise i razumijevanje političke realnosti BiH ovo pitanje može uspješno riješiti. U saradnji s entitetskim vladama, policijskim organima i uz pomoć međunarodnih organizacija smatram da se može doći do rješenja prihvatljivog za sve. Reforma sistema javnog emitovanja mora se izvršiti tako da bude prihvatljiva svim konstitutivnim narodima i Savjet ministara će uložiti dodatne napore da se pronađu prihvatljiva, isplativa i funkcionalna rješenja. Saradnja sa Haškim tribunalom je pitanje koje se mora okončati u što skorijem roku, a ovaj saziv Savjeta ministara će preko Ministarstva bezbjednosti BiH i uz pomoć Ministarstva odbrane BiH nastojati dati svoj doprinos. Planiram da zajedno s entitetskim vladama angažujemo sve raspoložive resurse u BiH u pronalaženju i privođenju osumnjičenih za ratne zločine.““

Govoreći o drugim relevantnim ciljevima, Špirić je kazao da je jedan od primarnih ciljeva BiH članstvo u Sjevernoatlantskom savezu:

„Nakon prijema u Partnerstvo za mir ne smijemo se opustiti i previše likovati jer je najteži dio posla sada pred nama. Ispunjenje potrebnih uslova za članstvo u NATO savezu je težak posao, koji će također zahtijevati velike finansijske i ljudske resurse i mi na to moramo biti spremni. Međutim, nijedan vojni budžet ne može se mjeriti sa trajnom bezbjednošću i stabilnošću koju donosi NATO savez.“

Najviše podjela u proteklom periodu bilo je oko pitanja novih ustavnih rješenja, naglasio je Špirić:

„Sada je vrijeme da te podjele ostavimo iza nas i otvoreno razgovaramo o daljnjim koracima u vezi s ovim pitanjem. Ti razgovori neće biti jednostavni i bez razlika u mišljenju. Ali naša sudbina i politička mudrost traže od nas maksimalno razumijevanje i spremnost za kompromis.“

Špirić se u svom ekspozeu osvrnuo i na ulogu međunarodne zajednice, odnosno transformaciju Ureda visokog predstavnika u ured specijalnog predstavnika Evropske unije na putu BiH ka potpunoj samoodrživosti.

* * *

Nikola Špirić bio je gost ONLINE RUBRIKERadija Slobodna Evropa u decembru, kada smo objavili i INTERVJU sa Nikolom Špirićem, tada još neizvjesnim kandidatom za mandatara.
  • 16x9 Image

    Milad Obradović

    Prvih petnaest godina novinar Radio Sarajeva/Radio BiH, a posljednjih petnaest u sarajevskom dopisništvu RSE. Diplomu stekao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, odsjek žurnalistika.

XS
SM
MD
LG