Dostupni linkovi

Eksploziv nije bio namenjen teroristima


Mihajlo Papazoglu, savetnik za medije ambasade Srbije u Parizu, izjavio je za naš program da se dvojica Srba, koji su u tom gradu uhapšeni zbog sumnje da su prošvercovali četiri kilograma eksploziva, nalaze u pritvoru i da u vezi sa ovim slučajem u Francuskoj ne treba očekivati nova hapšenja državljana Srbije. Papazoglu je potvrdio da su obojica uhapšenih državljani Srbije, od kojih je jedan nastanjen u Francuskoj, i rekao da dosadašnja istraga tamošnje policije pokazuje da švercovani eksploziv nije bio namenjen za terorističke svrhe:

„Sve informacije koje imamo iz francuske policije ukazuju na to da je verovatno bio namenjen verovatno nekoj vrsti preprodaje onima kojima takav eksploziv treba. Da li su već imali ugovorenu preprodaju i da li se radi o nekakvom lancu šverca, to može reći samo policija. Interes za takav eksploziv uglavnom se nalazi na strani velikog kriminala. Ovakve vrste specijalnih eksploziva uglavnom se koriste za napade na furgone sa novcem, ili neke slične kriminalne operacije, i već prema tome koja jedinica francuske policije je pratila i uhapsila dvojicu osumnjičenih ukazuje na to da se radi o, kako se ovde to zove, velikom banditizmu.“

U severnom delu Pariza policija je zaplenila četiri kilograma visokorazornog pentrita, a zbog sumnje da su prošvercovali taj eksploziv uhapšeni su vozač valjevskog Evropa basa Mileta Brdarević i Borivoj Lazić, koji se u Francuskoj bavi obezbeđenjem. Pretpostavlja se da je pentrit dopremljen autobusom Evropa basa na redovnoj liniji Vrnjačka Banja – Pariz. Zoran Todorčević, direktor Evropa basa, izjavio je da eksploziv nije pronađen u autobusu te firme:

„Eksploziv je pronađen negde na ulicama Pariza kod nama nepoznate osobe. Verovatno je nakon istrage ta osoba rekla kako je stigao taj eksploziv, jer ja zaista ne znam kako je policija našla taj trag. Ali definitivno taj eksploziv nije ostao u autobusu, on je sa prtljagom izvađen iz autobusa i pronađen negde u severnom Parizu.“

Tokom sašlušanja u francuskoj policiji, vozač Mileta Brdarević otkrio je da kod kuće u Beogradu ima još pentrita, pa je posle obaveštenja o tome srpska policija u njegovom stanu u Zemunu našla sedam kilograma tog eksploziva. Veruje se da je zaplenjeni eksploziv jugoslovenske proizvodnje a, prema policijskim podacima, samo 250 grama pentrita dovoljno je za dizanje u vazduh blindiranog vozila za prevoz novca. Koristi se u vojne i privredne svrhe, u Srbiji ga proizvodi Prva iskra iz Bariča, ali ga nije moguće nabaviti u slobodnoj prodaji. Uprkos tome, smatra Bogoljub Milosavljević, stručnjak za pitanja bezbednosti, kriminalci na Balkanu mogu doći u posed tog razornog sredstva:

„Naše područje je takvo da na njemu ima previše eksploziva i municije jer je kontrola relativno slaba. Setimo se samo problema sa vojnim skladištima municije i eksploziva. Nije teško pronaći ljude koji bi za određenu sumu novca bili spremni da tako nešto iznesu i da ga stave u promet.“

Šira javnost u Srbiji čula je za pentrit u maju 2006. godine, kada je u katastrofalnoj eksploziji u Bariću poginulo troje radnika, a jedan čitav pogon fabrike Prva iskra bukvalno sravnjen sa zemljom.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

XS
SM
MD
LG