Dostupni linkovi

Prva presuda za pripremu terorističkih napada


Sud BiH je dokazao kako su četvorica mladića usred Sarajeva pripremali teroristički napad koji bi bio izvršen u BiH ili nekoj drugoj evropskoj zemlji. Najmlađi među njima - istovremeno prvooptuženi - Mirsad Bektašević ima 19 godina, državljanin je Švedske i rođen je u Novom Pazaru. Drugooptuženi Abdulkadir Cesur državljanin je Turske, a prebivalište je imao u Danskoj. Oni su se u jesen 2005. godine sastali u Sarajevu sa saučesnicima u pripremi terorističkih akcija Bajrom Ikanovićem i Senadom Hasanovićem, bosanskohercegovačkim državljanima.

Pretragom stanova koje su koristili pronađeni su skoro 20 kilograma eksploziva, samoubilački pojas, meci, maskirne kape, pištolj i drugi predmeti, naveo je predsjedavajući Sudskog vijeća Mirza Jusufović, dodajući da je među njima bila i kaseta s videozapisom:

«Koji prikazuje način izrade improvizovane eksplozivne naprave i tonskim zapisom Allahu egber. Ovdje se braća pripremaju za napade, pokazuju nam stvari koje će koristiti za napad - ova braća su spremna da napadnu i inšallah, oni će napasti – alkafur, koji ubijaju našu braću i muslimane u Iraku i Avganistanu i mnogim drugim zemljama, ovo oružje će biti upotrijebljeno protiv Evrope, protiv onih čije su snage u Iraku i Avganistanu.“

Ministar pravde BiH Slobodan Kovač naglašava da prva presuda Suda BiH za pripremu terorističkih napada pokazuje zrelost domaćeg pravosuđa:

«Procijenilo je da se radi o težem slučaju. Ovo je ohrabrenje i za mene jer sam prije nepun mjesec dana tvrdio da je pravosuđe BiH spremno i sposobno da sudi i najteže slučajeve, pa i slučajeve terorizma - i evo pokazalo se da je to zaista i tačno.“

Predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava RS-a Branko Todorović ističe da su uz bh. pravosuđe ispit položile policijske i obavještajne službe:

«To je svakako ohrabrujuće i to jedna veoma jasna poruka i Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama i cijeloj međunarodnoj javnosti da BiH nije i neće biti utočište za bilo koju vrstu terorizma.»

Profesor Sarajevskog univerziteta Mirsad Abazović u prvi plan stavlja činjenicu kako je presuda za terorizam potvrdila ozbiljnu namjeru BiH da se bori protiv ovog svjetskog zla:

«Naravno, biće tu sad raznih komentara. Ali moja je lična prosudba da je ovo veoma važan događaj, da će to biti jedan od malih, ali značajnih stubova daljeg utemeljenja BiH kao ozbiljne činjenice u savremenom svijetu.“

Branioci optužnih smatraju da su kazne previsoke, najavljujući žalbe. Advokat prvoptuženog Idriz Kamenica, između ostalog, navodi:

«Oko Sarajeva je bilo 20 hiljada topova, pa se Sarajevo nije uplašilo. Da li se Bosna uplašila zbog 19 kilograma eksploziva - i to nije utvrđeno da li je eksploziv ispravan ili nije?»

Građani Sarajeva o činjenici da su se u njihovom gradu pripremali teroristi:

«Takva ti je država, svašta se nadati u ovoj državi. Teroristi? Ovo grad taj nikad nije zasluživao. A more se desiti svašta kaki ljudi hodaju i šta sve ima - užas.»

«Ovdje je uvijek bila fina, normalna raja. Ima sad, svašta se naselilo u ovaj grad. To je najveća tuga naša.»

«U svakom dijelu, u bilo kojem gradu u svijetu, pa i u našem, može ko hoće da izvrši teroristički akt, jer nikad ne znate šta se u ljudskim glavama mota.»

«Pa ja vjerujem, s obzirom na vehabijski pokret koji je ovdje strašno aktivan. Mislim da ima i tih tendencija - sto posto.»
XS
SM
MD
LG