Dostupni linkovi

Priština ne veruje u dalje razgovore o statusu


U izjavi za kosovske medije, portparol Pregovaračke ekipe Kosova Skender Hyseni je rekao da kosovska strana nije obaveštena da će biti novih pregovora i podsetio da je na poslednjem sastanku pregovaračka ekipa rekla da ne vidi svrsishodnost novih pregovora između Prištine i Beograda. On je rekao da Pregovaračka ekipa Kosova nije dobila ništa zvanično u vezi sa mogućnostima nastavka pregovora, niti iz UNOSEK-a niti iz Američke kancelarije u Prištini.

Mediji takođe citiraju i izjavu potpredsednika Demokratske partije Kosova Hajredina Kuchija da su kosovski predstavnici nisu informisani o mogućnosti nastavka pregovora. Na ovo upućuje izjava Ahtisarijevog portparola Remi Durloa Radiju Slobodna Evropa:

“Mnogo toga zavisi od komentara i izjava obeju strana, ali ne mogu reći ništa specifično šta će se dogoditi posle toga, sem činjenice da će posle određenog vremena konačni predlog biti predat Njujorku.”

Analitičari na Kosovu, pak, smatraju da je normalno da će nakon predstavljanja predloga statusa biti kontakata, konsultacija i razgovora između ekipe Ahtisarija i dveju strana u pregovoirma o statusu Kosova.
O primedbama, predlozima i sugestijama Prištine i Beorgada sigurno je da će se razgovarati i na sastancima Kontakt-grupe i Saveta bezbednosti UN.
Na to ukazuje i deo izjave podsekretara Bernsa da se SAD nadaju se da se to pitanje može rešiti brzo, u roku od mesec ili dva posle izbora u Srbiji.
XS
SM
MD
LG