Dostupni linkovi

Podijeljene reakcije na novu strategiju za Irak


Američki predsjednik George W. Bush nocas je u govoru naciji prihvatio "odgovornost za greske" do sada ucinjene u Iraku, te objavio kako ce u tu zemlju biti upuceno dodatnih 21.500 americkih vojnika, koji ce zajedno s irackim snagama pokusati obuzdati sektasko nasilje. Bush je rekao kako ce pet brigada sa 17.500 vojnika biti upuceno u Bagdad, a 4.000 vojnika u nemirnu pokrajinu Anbar sto bi, u okvirima njegove nove strategije, trebalo "promijenti americki kurs u Iraku i pomoci uspjehu u borbi protiv terorizma".

"Stanje u Iraku je naprihvatljivo za Amerikance, i neprihvatljivo za mene. Nase su se postrojbe borile hrabro i ucinile su sve sto smo od njih trazili. Tamo gdje su ucinjene greske, odgovornost lezi na meni", kazao je Bush u govoru naciji u kojem je predstavio novu strategiju za Irak.

Snage razmjestene u Bagdadu djelovat ce zajedno s irackim snagama i biti uklopljene u njihove formacije s jasnom misijom: "pomoci Iracanima da ociste i osiguraju gradske cetvrti, da zastite lokalno stanovnistvo, i osigurati da iracke snage budu sposobne pruziti sigurnost Bagdadu". Njihov uspjeh u prekidanju kruga nasilja "priblizit ce dan kada ce americke snage moci krenuti kuci", rekao je Bush.

Polazuci veliko povjerenje u vladu premijera Nurija al Malikija, koja bi operaciju u Bagdadu trebala poduprijeti s novih 10,000 do 12,000 vojnika, Bush je upozorio kako americki angazman ne moze trajati vjecno te da ce iračka vlada "ako ne ispuni obecanja, izgubiti podrsku Amerikanaca i podrsku Iracana".

Prvi odgovor na objavu nove strategije u Iraku stigla je od americke Demokratske stranke koja Bushovu objavu smatra "eskalacijom rata". Objavio ga je senator Dick Durbin.

"Dvadeset hiljada americkih vojnika je premalo da bi se zaustavio gradjanski rat u Iraku, ali uz one koji su vec izgubljeni, to je previse americkih zivota koji ce se dodatno izloziti opasnosti. Vrijeme je da se predsjednik Bush suoci s irackom realnoscu, a ona glasi: Amerika je vec platila visoku cijenu. Platili smo zivotima vise od 3,000 nasih vojnika, pozrtvovnoscu nasih mladica i djevojaka u uniformama i porezom od tesko zaradjenih dolara americkih obitelji", rekao je senator Durbin.

Prve medjunarodne rekacije na nocasnji istup americkog predsjednika stigle su od najodanijih saveznika. Britanska ministrica vanjskih poslova Margaret Beckett izjavila je kako je njime potvrdjena odlucnost Amerike i iracke vlade da rijese pitanje sigurnosti. Australski premijer John Howard izjavio je da je predsjednik Bush izabrao pravi kurs. No, i Britanija i Australija objavile su kako same ne namjeravaju slati dodatne snage.

Francuska je prema ponudjenoj strategiji americkog predsjednika sotala uzdrzana. Ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy:

"Stanje u Iraku svakodnevno se pogorsava. Unatoc prijedlozima koje je objavio predsjednik Bush, mislimo da jedino rjesenje koje ce omoguciti iraku da obnovi stabilnost, suverenitet, teritorijalni integritet i nacionalno jedinstvo, lezi u ukljucivanju svih segmenata irackog drustva - civilnog, politickog i vjerskog – u upravljanje zemljom", izjavio je francuski ministar.

Predstavnici iracke vlade od kojih se ocekuje ulaganje dodatnih napora u provedbi Bushove nove strategije, pozdravili su objavu iz Washingtona Glasnogovornik vlade u Bagdadu, Ali al-Dabbagh:

"Politicki dio nove americke strategije predstavlja zapravo viziju Iraka. Dobra strana tog plana je sto predvidja predaju odgovornosti za sigurnost zemlje Iracanima. Uvjezbane i opremljene iracke snage ce biti osposobljene za zastitu svojih gradjana", izjavio je glasnogovornik vlade u Bagdadu.

Vecina analiticara, medjutim, ne vjeruje ni da je "nova strategija" osobito nova, niti da ce iskljucivi oslonac na vojnu komponentu donijeti znacajniji rezultat sve dok se ne rijese kljucni politicki problemi u zemlji. Joost Hiltermann, iz Medjunarodne krizne skupine:

"Oslonac na vojnu inicijativu samo ce omoguciti borbu sa simptomima krize, ali ne i s temeljenim problemima koji destabiliziraju Irak, a to su razlike u pogledu karaktera federalnog uredjenja zemlje, modela podjele prihoda od nafte, te o deideologizaciji politickog zivota. Uz neka manje vazna, to su kljucna pitanja koja je neophodno rijesiti ukoliko se zbilja zeli stabilizirati Irak", kaze Hiltermann.
XS
SM
MD
LG