Dostupni linkovi

Izrečene presude optuženima za terorizam


Sud BiH utvrdio je da su Bektašević i Cesur došli u Sarajevo iz Švedske i Danske krajem 2005. godine s namjerom da u BiH, ili nekoj drugoj evropskoj zemlji, izvrše teroristički čin i na taj način ucjene međunarodne snage da se povuku iz Iraka i Afganistana.

Obrazlažući presudu, predsjedavajući Sudskog vijeća rekao je da je optužnica dokazana jer su u stanu osuđenih pronađeni 19 kg eksploziva, drugi materijali i oružja za izvršenje terorističkog čina, te videoporuka sa najavom da će samoubilački teroristički čin biti izveden za, kako se navodi, “braću muslimane u Iraku i Avganistanu.”

Najavljujući žalbu, odbrana tvrdi kako djelo terorizma nije dokazano, te da su izrečene visoko drastične kazne, kaže advokat Mirsada Bektaševića, Idriz Kamenica:

“Kazna je strogo odmjerena, mada ima činjenica koje nisu dokazane, a koje su naveden danas - nije dokazan terorizam i na to ćemo se žaliti. I ja mislim da nije dobro izvršena ocjena dokaza. Kazne su izrečene da nema nikakve mjere u krivično - pravnom smislu.”

Četvrtosuđeni Senad Hasanović proglašen je krivim za nedozvoljeno nabavljanje eksplozivne materije i osuđen na 2 godine i 6 mjeseci zatvora, dok je na početku ovog procesa optuženi Amir Bajrić postigao sporazum sa tužiocem i priznao krivicu, te je osuđen na 2 godine zatvora. Bektaševć, Cesur i Ikanović ostaju u pritvoru do pravosnažnosti presude.

Ovo je prvo suđenje za terorizam koje je održano u BiH, a izricanje presude pratio je veliki broj domaćih i stranih medija.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG