Dostupni linkovi

SARAJEVO


Osamnaest osoba iz Pritvorske jedinice Suda Bosne i Hercegovine pridružilo se grupi od više od 20 zatvorenika zatvora Kula u Sarajevu koji su prekjuče počeli štrajk glađu.
Ti zatvorenici kojima su u toku procesi za ratne zločine traže da pred Sudom Bosne i Hercegovine bude primenjen nekadašnji Krivični zakon SFRJ, kao zakon koji je važio u trenutku kada su počinili dela za koja se terete, a ne Krivični zakon BiH, donet 2003. godine.
Ministar pravosuđa Slobodan Kovač je izjavio danas da mora biti primenjivan Krivični zakon Bosne i Hercegovine koji je "svojevremeno doneo visoki predstavnik" i koji je "potvrđen u parlamentarnoj proceduri".
Predsednica Suda Bosne i Hercegovine Medžida Kreso je izjavila nakon posete zatvorenicima da će sud nastaviti da provodi važeći zakon i da neće podleći nikakvim pritiscima.
Prekjuče su u štrajk stupila 22 zatvorenika zatvora Kula. Juče su im se pridružili pet zatvorenika iz Pritvorske jedinice Suda Bosne i Hercegocine u Sarajevu, a u zatvoru u Zenici Abduladhim Maktouf, prva osoba koju je Sud Bosne i Hercegovine osudio za ratne zločine po Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine. Danas im se, prema izjavi advokata Duška Tomića, pridružilo još 18 pritvorenika Pritvora Suda Bosne i Hercegovine.
"Ovu vest dobio sam jutros lično od Momčila Mandića, koji mi je javio da je u štrajk stupilo 17 Srba i jedan Hrvat" - rekao je Tomić agenciji Srna.
XS
SM
MD
LG