Dostupni linkovi

Kina zagovara status prihvatljiv za obe strane


Kina se zalaže za rešenje statusa Kosova koje će zadovoljiti obe strane, izjavio je u Prištini kineski ambasador u Beogradu Li Guo Bang. Nakon razgovora sa čelnicima institucija Kosova, Guo Bang je rekao da ne želi da komentariše rešenje statusa sve dok specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari ne objavi predlog:

“Iskreno, želimo da dve strane pronađu rešenje koje će biti prihvaljivo za sve. Nadamo se da će se na Zapadnom Balkanu uspostaviti mir i stabilnost i da će se stvoriti uslovi za ekonomski razvoj.”

Ambasador Kine u Srbiji je, zajedno sa šefom novootvorene kancelarije Republike Kine u Prištini Vang Vengnangom, razgovarao sa kosovskim zvaničnicima.

Premijer Agim Čeku je izjavio da od kineskih zvaničnika nije uspeo da dobije jasan stav te države o nezavisnosti Kosova. Međutim, Čeku je istakao da Kina kao članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta, neće delovati drugačije od međunarodne zajednice po pitanju statusa Kosova:

“Zatražio sam konkretan odgovor ali ga nisam dobio. Ipak, nisam primetio da postoji volja da se misli i deluje različito do ostatka međunarodne zajednice.”

Inače, otvaranje kancelarije Kine u Prištini ocenjeno je kao važan korak ka saradnji i prijateljstvu između Kine i Kosova.
XS
SM
MD
LG