Dostupni linkovi

VAŠINGTON


Bela kuća je najavila za danas (noćas u tri sata po srednjeevropskom vremenu) obraćanje predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džordža Buša (George Bush) javnosti govorim u kojem bi trebalo da iznese novu američku strategiju u vezi sa Irakom.
Mediji su još ranije objavili, a neki zvaničnici republikanske vlade potvrdili da predsednik Buš namerava da zatraži od Kongresa slanje još 20.000 vojnika u Irak. Neki vodeći predstavnici Demokratske stranke, koja sada čini većinu u Kongresu, nagovestili su međutim da neće podržati slanje pojačanja u Irak.
Demokrate, prema izjavama nekih njihovih predstavnika, pripremaju posebnu rezoluciju Kongresa protiv eskalacije rata u Iraku do čega bi, prema njima, došlo slanjem pojačanja u tu zemlju.
Istraživanje javnog mnjenja koje su dan pred govor predsednika Buša provele agencija "Gallup" i list "USA Today" pokazalo je da tek nešto više od četvrtine (26%) građana SAD podržava predsednikovu politiku u vezi sa Irakom što je do sada najniži rejting predsednika Buša.
XS
SM
MD
LG