Dostupni linkovi

BERLIN


Njemačka kancelarka Angela Merkel, ocijenila je da je "neprihvatljivo" to što nije bila obaviještena o zatvaranju naftovoda Družba.
Na Press konferenciji koju je održala u Berlinu nakon razgovora s predsjednikom Evropske komisije Jose Manuelom Barrosom, Merkelova je kazala
"Poigravanje s energentima uništava povjerenje uvijek iznova tako da nije moguće graditi istinsku saradnju bez problema. To je ono što ćemo zasigurno saopštiti našim ruskim partnenrima, Bjelorusima takodje. Konsultacije su minimum u problematičnim situacijama, i to mora postati norma.
Sličnu poruku je uputio i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso:
"Neprihvatljiva je činjenica da je naftovod Družba, koji osigurava snabdijevanje naftom nekoliko evropskih zemalja, zatvoren bez prethodnih konsultacija"."
Zatvaranje naftovoda ostavilo je bez nafte neutvrdjen broj rafinerija u Njemačkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Madjarskoj i Češkoj. Oko 12,5 posto evropske potrošnje nafte prolazi korz naftovod Družba, što je polovina izvoza iz Rusije.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG