Dostupni linkovi

Kongres neće dati novac za dodatne snage?


Polovicom tjedna, najvjerojatnije u srijedu, američki predsjednik Bush bi trebao predstaviti javnosti novu strategiju prema Iraku. Uz povećanje broja vojnika, plan predviđa, prema pisanjima medija, i dodatne programe obnove Iraka teške oko milijardu dolara.

No, Nancy Pelosi, predsjednica Predstavničkog doma Kongresa upozorila je da predsjednik neće dobiti "bianco ček" za dodatne snage. No, odgovorila je i na kritike opozicije da bi sigurnost vojnika u Iraku mogla biti ugrožena, ističući da se "sredstva za postrojbe koje su već u Iraku neće smanjivati."

I utjecajni demokratski senator Joseph Biden, predsjednik Vanjsko političkog odbora, je upozorio:

"Pitanje je da li nastaviti s politikom koja ne donosi rezultat. To smo pokušali dva puta u posljednjih 12 mjeseci – pojavačavajući snage u Bagdadu. Nažalost, to se pokazalo nedjelotvornim. Potrebna nam je politička prije vojne solucije."

Republikanci su uvjereni da je jedina ispravna opcija ona predsjednika Busha, znači dodatnih oko 20.000 vojnika Senator
Lindsy Graham:

"Mi ne dobivamo u Iraku, a kada ne dobivate, onda gubite. Vrijeme je za strategiju koja donosi pobjedu. Razlog zašto predsjednik ovo čini jest upravo to – da bude siguran da ćemo pobijediti u Iraku."

I dok američka javnost iščekuje novi plan, vjerujući da je okončanje rata izvjesno u idućih šest do 12 mjeseci, mediji upozoravaju da stvari u Iraku neće biti tako jednostavne. 'Washington Post' podsjeća da službeni Bagdad ne funkcionira po washingtonskoj satnici, te naglašava koliko su bila složena događanja u raznim dijelovima svijeta nakon pada diktatorskih režima. Jugoslavija se počela raspadati 1991 i, usprkos intervencijama zapada, krvoproliće je nastavljeno do kraja devedesetih. Rat za budućnost Konga počeo je nakon sloma Mobutuovog režima 1994 i nije bio završen do 2003. Građanski rat u Libanonu počeo je 1976, a okončan je 1989. Vrijeme svakako nije na strani Iraka, pitanje je koliko su iračke vlasti spremne prihvatiti satnicu koju određuje Washington, ali i sposobne stabilizirati zemlju u idućih najviše godinu dana.
XS
SM
MD
LG