Dostupni linkovi

WARSHAWA


Rimokatolička crkva u Poljskoj s potvrdila je navode medija po kojima je novi varšavski nadbiskup Stanislav Vilgus bio špijun državne sigurnosti u vrijeme komunističkog režima.
Vilgusa je na mjesto nadbiskupa, jedno od najuticajnijih u hijerarhiji crkve u Poljskoj, postavio papa Benedikt Šesnaesti, umjesto kardinala Jozefa Glempa, predvodnika dugogodišnje borbe protiv komunizma u Poljskoj.
Biskup je demantirao optužbe medija za špijunažu, ali je u međuvremenu specijalna crkvena komisija priopćila da je prikupljeno dovoljno dokaza koji potvrđuju da je on dobrovljno suradjivao sa tajnim službama.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG