Dostupni linkovi

Sa diplomom - na portirnicu


Ljubica MILICEVIC

STUDENT 1: Studenti nakon završetka fakulteta nemaju perspektivu.

RSE: Zbog čega?

STUDENT 1: Opšta situacija u državi i društvu. Jednostavno, nemaju đe da se zaposle, nemaju posla. Đe će nać’ posao kada je sve propalo. Ništa ne radi. I onda će da radi za neku bijednu platu, sastavlja jedva kraj s krajem, a to je stvarno sramota za nekog ko ide 15 - 16 godina u školu da na kraju dođe do toga da prima platu od 150 eura, da jedva preživljava.

STUDENT 2: Ko se potrudi, ko je uporan naravno da dobija šansu, a većina dobrih, jako dobrih studenata mora da čeka, dok svi preko veze upanu i preko veze zapošljavaju.

STUDENT 3: Najveći problem je ekonomska situacija ništa drugo. Veze svuđe rade. Sigurno bih sam osnovao nešto privatno da radim. To mi je mislim najprivlačnije.

RSE: Šta biste voljeli?

STUDENT 3: Fakultet završavam samo zato što mi se sviđa, ne zato što ću imati neke koristi od njega.

RSE: Šta studirate?

STUDENT 3: Njemački.

STUDENT 4: Čitav ovaj sistem je jedan greška. Čitava Crna Gora je jedna greška, počev od sistema od svega. Mi svi kada završimo ovaj fakultet sigurno ćemo raditi kao što nam govore profesori, a neki govore da ćemo radit kao portiri. To je to.

STUDEN 5: Nikakve nema perspektive. Zapošljavanja nema nikakvog i nema narod đe da radi.

RSE: Zbog čega je to tako?

STUDENT 5: Pitanje za premijera. Što znam. Ima dosta mana, pogotovo ovaj novi Bolonjski sistem. Mislim da je on slabijeg kvaliteta od starog sistema studija. Danas, sjutra kada ti studenti budu završili da će itekako raditi protekcije, kumovsko-rođačke veze.

RSE: Da li uspješni studenti dobijaju mjesto koje im pripada?

STUDENT 6: Ne, slabo.

STUDENT 7: Nadovezao bih se na mišljenje kolege smatrajući da je nepotizam koji vlada u Crnoj Gori nikada prave vrijednosti ne izađu na vidjelo. Sve zavisi od nekih drugih okolnosti, nekih drugih faktora.

RSE: Koji je onda put?

STUDENT 7: To je vječito pitanje.

STUDENTKINJA 8: Da se pokori, traži vezu.

STUDENT 9: Skoro da ne vidimo, ne mogu razmišljat’ što mi smeta u društvu. Pa, što se tiče politike i te ideje neoliberalizma je nešto što ja ne podržavam, nešto što smatram da je loše. Privatizacija je načelno dobra, ali na način na koji se sprovodi nikako to ne mogu da podržavam, jer to se rasprodaje. Dalje: ne dopada mi se stanje kulture. Gdje je umjetnost u Crnoj Gori? To je jako zapostavljeno i ovaj Filozofski fakultet je odgurnut na marginu naše stvarnosti. Novac je postao jedino što je važno, interes, tako da je logično da se poštuju neke ljudske vrijednosti odgurnu negdje. Poremećen je sistem vrijednosti.

STUDENT 10: Svi mi želimo da se zaposlimo što prije u neke najbolje firme i preduzeća đe ćemo biti dobro plaćeni. Pošto je sistem vrijednosti, na žalost, opao tako da imamo takozvane manje klanove, ali ja kažem društveno političke klanove u suštini, koji na neki način regulišu obrazovane ljude sa fakultetskim diplomama, treba jednostavno ponuditi svakom mladom čovjeku perspektivu i ponuditi mu i mjesto i bolji život u svakom pogledu. Ako ne ovdje, treba svakako otići vani, jer svakako ćete bit više cijenjeni sa strane nego što ćete bit cijenjeni svakako u svojoj zemlji i svojoj sredini.

STUDENT 11: Kada dođete na Biro rada, ona gospođa vam tamo bukvalno kaže da nađete vezu. Najlakše ćeš tako da se zaposliš. Nijesu svi ravnopravni. Neko ima prosjek na fakultetu 9 ili 10, a neko ima 6, 50. Ako ovaj sa 6,50 ima neku vezu on može da se zaposli, a ovaj sa 9,50 će znači da bleji po ulici da tako kažem.

STUDENT 12: Mislim da je najlakši način da se dođe do posla da se dođe do neke ekvivalencije sa monopolskom pozicijom nekog nadvišenog, to što se tiče ideologije političke i ako tu postoje ekvivalencije mislim da su samim tim šanse veće da neko dobije posao ili još ona standardna priča koja perfektno oslikava jedan podgorički grafit: “Što će mi tenderi, kada imam kumove”.
XS
SM
MD
LG