Dostupni linkovi

Usaglasiti delovanje institucija i UNMIK-a


Premijer Čeku je istakao da je Kosovo dokazalo da je spremno da bude nezavisna država, dok će tokom 2007. godine dokazati da je spremno da preuzme na sebe sve odgoovrnosti koje pripadaju jednoj državi. On je istakao da se radi na pitanjima koja se odnose na formiranje ministarstva inostranih poslova i odbrane, nakon utvrđivanja statusa Kosova.

Zamenik šefa UNMIK-a Stiven Šuk je kazao da je ovo izuzetno značajna godina. On je istakao da je ovih dana posetio neka ministarstva Vlade Kosova, kako bi usaglasili delovanje UNMIK-a sa projektima ministarstava i da ne dođe do eventualnog nesklada između prioriteta:

«Cilj ovih poseta je da se razjasne neki detalji u tranziciji ovlašćenja i od ministarsatva smo zatražili da identifikuju sva pitanja koja prema njima treba da budu deo vrlo brze tranzicije, posto sadašnja faza ne dozvoljava komotno ponašanje ni kašnjenja.»

Što se tiče rezervisanih ovlašćenja koje pripadaju UNMIK-u, Šuk je kazao da se ona neće preneti sve do utvrđivanja statusa Kosova.

Premijer Kosova je, govoreći o poseti premijera Koštunice Kosovu u novogodišnjoj noći, ocenio da je to bila privatna poseta za unutrašnju upotrebu i preizbornu kampanju koja je imala za cilj da izazove reakcije institucija i građana Kosova, što se nije dogodilo.
XS
SM
MD
LG