Dostupni linkovi

BAGDAD


Svrgnuti predsednik Iraka Sadam Husein pogubljen je u subotu rano ujutro, tri dana nakon što je irački Apelacioni sud potvrdio kaznu smrti vešanjem izrečenu 5. novembra zbog zločina protiv čovečnosti počinjenog naređenjem ubistva 148 šiita u Dudžailu 1982. godine.
Prikazani su televizijski snimci Sadama Huseina pred samom egzekucijom i njegovog leša umotanog u beli čaršav.
Sudija Munir Hadid je izneo detalje o pogubljenu obavljenom u kasarni vojne obaveštajne službe u Kadamiji, na severu Bagdada: "Izvršenje se dogodilo nakon 6:10 ujutro van Zelene zone. Bilo je prisutno 14 osoba uključujući i mene, člana Vrhovnog suda. Tu su još bili glavni tužilac Monet Feravn, zamenik ministra pravosuđa i ostali članovi vlade kao i zatvorski čuvari. Nije bilo Amerikanaca."
Saopšteno je da se osuđenik nije opirao izvršenju kazne, da je pred pogubljenje dao jedan primerak Kurana sa željom da bude uručen jednoj osobi čiji identitet nije saopšten. Objavljeno je i to da je Husein odbio da mu pred vešanje stave kapuljaču, da je bio miran i da nije pokazivao znake panike. Pozvao je Iračane da ostanu ujedinjeni, a poslednje reči pred egzekuciju bile su "Nikoga se ne bojim".
Advokati Sadama Huseina su saopštili da je njegovo telo prebačeno u subotu uveče u njegov rodni grad Tikrit gde je predato vođi njegovog Albu Nasir plemena. Odluku o mestu sahrane bi trebalo da donesu plemenske vođe i članovi Huseinove porodice.
Sadam Husein, koji je vladao od 1979. do 2003. godine, uhapšen je 14. decembra 2003.
U Bagdadu je saopšteno da će smrtne kazne nad Huseinovom saradnicima – polubratom Barzanom al-Tikritijem i sudijom Avadom al-Bandarom biti izvršene nakon Kurban-bajrama.
XS
SM
MD
LG