Dostupni linkovi

BAGDAD


Svrgnuti predsednik Iraka Sadam Husein pogubljen je rano jutros, tri dana nakon što je irački Apelacioni sud potvrdio kaznu smrti vešanjem izrečenu 5. novembra zbog zločina protiv čovečnosti počinjenog naređenjem ubistva 148 šiita u Dudžailu 1982. godine.
Prikazani su televizijski snimci Sadama Huseina pred samom egzekucijom i njegovog leša umotanog u beli čaršav.
Saopšteno je da je pogubljenje naredio sudija Munir Hadid i da izvešenju kazne u kasarni vojne obaveštajne službe u Kadamiji, na severu Bagdada nisu prisustvovali stranci.
Saopšteno je da se osuđenik nije opirao izvršenju kazne, da je pred pogubljenje dao jedan primerak Kurana sa željom da bude uručen jednoj osobi čiji identitet nije saopšten. Objavljeno je i to da je Husein odbio da mu pred vešanje stave kapuljaču, da je bio miran i da nije pokazivao znake panike. Pozvao je Iračane da ostanu ujedinjeni, a poslednje reči pred egzekuciju bile su "Nikoga se ne bojim".
"Otvor na podu se otvorio i njegovo je telo je smesta palo u rupu. Bio je mrtav u trenutku", izjavio je Sami Al-Askari, saradnik premijera Nurija al-Malikija.
Iračke vlasti su saopštile da će Husein biti pokopan na lokaciji koja neće biti poznata javnosti i da na grobu neće biti obeležja.
Huseinova kćerka je objavila pre pogubljenja da bi želela da njen otac bude "privremeno" pokopan u Jemenu "dok ne bude okončana okupacija Iraka".
Sadam Husein, koji je vladao od 1979. do 2003. godine, uhapšen je 14. decembra 2003.
U Bagdadu je saopšteno da će smrtne kazne nad Huseinovom saradnicima Barzanom al-Tikritijem i Avadom al-Bandarom biti izvršene nakon Kurban-bajrama.
XS
SM
MD
LG