Dostupni linkovi

Uhapšeni članovi "Kekine grupe"


Radiju Slobodna Evropa potvrđeno je u SUP-u Smederevo da su uhapšeni članovi «Kekine» kriminalne grupe Nebojša Milanović Milan i Nebojša Šušić Monako, za koju mediji pišu da je pripremala atentat na ministra policije Dragana Joćića i bivšeg ministra finansija Mlađana Dinkića. Milanović i Sušić privedeni su zbog sumnje da su počinili krivično delo trgovine opojnim drogama, ali u cilju istrage nisu dostupne informacije o tome da li se oni terete i za neka druga dela, kao što je priprema ubistva pojednih političara.

Atentat na Jočića u pojedinim sredstvima informisanja doveden je u vezu sa novodno neispunjenim obećanjima koja je ministar policije dao Miloradu Lukoviću Legiji u noći nakon njegove predaje. O sadržaju tog susreta koji je podigao dosta prašine u javnosti, sačinjena je službena beleška, ali je generalni inspektor MUP-a Vladimir Božović nedavno javno posumnjao u auteničnost tog dokumenta:

«Već sam rekao što sam imao o tome, a nadam se da će kriminalistička policija u čijoj je to nadležnosti utvrditi sve činjenice i okolnosti vezane za krivični postupak protiv takvih kriminalnih grupa i pojedinaca, i da će biti u stanju da zaštite ministra policije i svakog građanina u ovoj državi.»

Član Odbora za bezbednost Skupštine Srbije i visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić smatra da su uprkos različitim pretnjama državni čenici sigurni i zaštićeni. «Mi se trudimo da gradimo ozbiljne državne institucije», kaže Aligrudić:

«Nastojimo se da svako ozbiljno radi svoj posao, da policija, kao što smo i videli ove godine, učini sve ono što je bilo neophodno da se obračuna sa mafijom i organizovanim kriminalom, i to ne samo sa neposrednim izvršiocima, već i sa onima sa kojima su oni povezani, a sede u samom vrhu državne vlasti. Srbija danas nije ona zemlja iz vremena kada je bilo ko mogao da preti visokim državnim funkcionerima iz zatvora.»

O članovima «Kekine» kriminalne grupe se vrlo malo zna, i oni su do sada uspeli da svoje aktivnosti drže daleko od javnosti. Njihove navodne namere da ubiju neke visoke državne funkcionere Srbije, ponovo su skrenule pažnju na činjenicu da nikada nije rasvetljeno o čemu su zapravo razgovarali ministar Jočić i glavni optuženi za ubistvo premijera Zorana Đinđića Milorad Luković Legija. Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić dao je MUP-u Srbije nalog da se obelodani službena beleška o susretu Jočića i Ulemeka, ali on kaže da nema ovlašćenja za utvrđivanje njene autentičnosti:

“Njenu autentičnost mogli bi jedino da utvrde nadležni sudski organi, i to tužilaštvo pre svega. Za valjanost tog dokumenta garantuje onaj ko ga je izdao, tj. ko je na njega stavio pečat. Hipotetički, ako bi se organ vlasti suprotstavio rešenju poverenika za informacije, one nema mogućnosti da obezbedi izvršenje svog zadatka. To može da uradi jedno republička Vlada.”

S obzirom da se tužilaštvo nije se oglasilo povodom tvrdnji da službena beleška o razgovoru ministra policije Dragana Joćića i Milorada Lukovića Legije nije autentična, to je otvorilo prostor za različite pretpostavke, uključujući i one da ministar policije ima neke dugove prema glavnom optuženom za ubistvo premijera Zorana Đinđića.
XS
SM
MD
LG