Dostupni linkovi

Sprema se smjena premijera RS?


Čini se da je zadnja prepiska Dodika sa poslanikom Evropskog parlamenta Doris Pak prelila čašu strpljenja međunarodne zajednice. U nepotvrđenoj informaciji Frankfurtskih vijesti se navodi da je Švarc-Šiling negodovao zbog Dodikovog «nediplomatskog riječnika» koji uporno koristi u javnim nastupima, a posebno vezano za komentare izrečene na račun poslanika Evropskog parlamenta Doris Pak povodom njenih inicijativa oko ustavnih promjena.

U Kancelariji visokog predstavnika konkretan odgovor na pisanje Frankfurtskih vijesti nismo dobili. Ali iz izjave portparola OHR-a Ljiljane Radetić može se vidjeti da visoki predstavnik nije oduševljen ponašanjem Dodika:

“Visoki predstavnik je rekao da su neke od izjava premijera na inauguralnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske neprihvatljive. Visoki predstavnik zahtijeva od svih političara u BiH da uvažavaju ustavni poredak u zemlji i Dejtonski mirovni sporazum, a još ranije je poslao jasnu poruku svim političarima da ne može garantovati koje korake će poduzeti ukoliko se oni ogluše o ove savjete.”

Sam Dodik je prije dva dana u svom obraćanju na novogodišnjem prijemu priznao da je izvjesnih upozorenja međunarodne zajednice bilo:

“Čujem ovih dana kao ako se još jednom progovori ili kaže riječ referendum, da će se poduzeti neke mjere. Evo, ja sada pokušavam ljude da ohrabrim da to zaista pokušaju uraditi, a ono što ćemo mi uraditi, to je da ćemo mi to odbiti, što god oni pokušali da urade. U svakom slučaju, bar mene ubjeđuju moji saradnici, da me neće dati, vidjećemo.”
Dodika, koji se nalazi u Italiji, nismo uspjeli dobiti, a u njegovoj stranci ipak ne vjeruju da bi Kancelarija visokog predstavnika mogla zabraniti politički rad lideru njihove stranke. Potpredsjednik SNSD-a Krstan Simić smatra da se samo radi o medijskim špekulacijama:

“…jer zaista ne postoji niti jedan opravdan razlog koji bi doveo u poziciju Visokog predstavnika da na takav način razmišlja. Ukoliko bi se to dogodilo, ono, ponavljam, u što sumnjam, to bi bio težak udarac za BiH, za međunarodnu zajednicu, jer ne može se prekrižiti volja birača i podrška koju gospodin Dodik ima.”

Što se tiče pisma Dodika gospođi Pak, iza njegovih stavova stoji i cijeli SNSD-a, naglasio je Simić.
XS
SM
MD
LG