Dostupni linkovi

Vlasti znale da je Mladić u Beogradu


To je u više navrata potvrdio veliki broj svedoka koji su aktivna vojna lica, pa i samih osumnjičenih, opisujući detaljno kako je Ratko Mladić do maja 2002. godine nesmetano boravio u vojnim objektima. Jedinica za obezbeđivanje Ratka Mladića je, prema tim svedočenjima, bila smeštena u kasarni na Topčideru, odakle je i ovaj haški begunac otišao u maju 2002. godine u nepoznatom pravcu. To sve su svojevremeno negirali najviši čelnici republičke i savezne vlasti. Nekadašnji predsednik SR Jugoslavije, a sadašnji premijer Vojislav Koštunica:

«Vojska Jugoslavije ne štiti generala Mladića, prema informacijama koje sam odatle dobio, on se ne nalazi na teritoriji naše zemlje.»

Govorio je tako bivši predsednik SR Jugoslavije Vojislav Koštunica tokom februara 2002. godine. Na sličan način reagovao je svojevremeno i tadašnji savezni ministar unutrašnjih poslova Zoran Živković.

«Godinu i po slušam priče da je Ratko Mladić na Banovom Brdu, ili na nekim drugim lokacijama. Uvek sam predstavnicima međunarodne zajednice govorio da sednemo u kola i da odemo da to da proverimo, jer on će biti uhapšen ako se nalazi na teritoriji Jugoslavije», tvrdio je bivši savezni ministar unutrašnjih poslova Zoran Živković, u martu 2002. godine

Proces protiv Mladićevih jataka koji se odvija pred Drugim opštinskim sudom potvrđuje s druge strane da se Ratko Mladić nalazio u vojnim objektima u Beogradu sve do sredine 2002, bez obzira što je 10. aprila usvojen Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom. Bivši potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać, inače lider Socijaldemokratske unije tvrdi da je kabinet Zorana Đinđića bio nemoćan da bilo šta uradi:

«Ratko Mladić je u vreme skrivanja u kasarni na Topčideru imao ogromno obezbeđenje i svaki pokušaj njegovog pronalaženja i hapšenja izazvao bi konflkt između vojske i policije, jer je Vojska Jugoslavije čuvala Mladića. Mislim da bi Vojislav Košunica morao da položi račune i da kaže da li je on znao za penzionisanje Ratka Mladića u februaru 2002. godine i ko je dozvoljavo Mladićevo skrivanje u sasarnama.»

Predsednik Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević primećuje da političke partije jedna s druge prebacuju odgovornost zbog toga što Ratko Mladić nije uhapšen, ali da u to vreme niko nije hrabrosti da se obračuna sa ovim problemom i da pre svega neutrališe sistem njegove zaštite:

«Taj sistem i dalje veoma dobro funkcioniše. To su paralelni centri moći koji uspevaju da zamažu oči javnosti i političara, a da istovremeno sačuvaju Ratka Mladića. Sada je još lakše sakriti te strukture, jer su one u velikoj meri ušle u vlast.»
  • 16x9 Image

    Slobodan Kostić

    Diplomirao na Katedri za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu; počeo da radi kao novinar u "Borbi", a nakon uspostavljanja državne kontrole nad ovim nezavisnim dnevnikom prešao u "Našu Borbu"; bio član uređivačkog kolegijuma "Vremena" i urednik u informativnoj redakciji TV B92.

XS
SM
MD
LG