Dostupni linkovi

Iscrpljene mogućnosti pregovora sa Beogradom


Posle sastanka sa komandantom KFOR-a, nemačkim generalom Rolandom Katerom, predsednik Sejdiu je rekao da je pristup zvanične Prištine u pregovirma bio konstruktivan:

“Naš je pristup bio konstruktivan, zasnovan na međunarodnim standardima i u nekim slučajevima i više od njih.”

Sejdiu je rekao da kosovska strana ima poverenja u posrednika u pregovorima Martija Ahtisarija, u njegovu ekipu kao i Kontakt-grupu, ističući da on ne očekuje druge razgovore.

Istovremeno, predsednik Sejdiu i komandant KFOR-a Kater ocenili su da je bezbednosna situacija na Kosovu mirna i da ne postoji nijedna pretnja koja bi mogla dovesti do njenog remećenja. Sejdiu je rekao da su razgovarali o ukupnim kretanjima na Kosovu i o ulozi koju ima KFOR, ističući potrebu maksimalnog angažovanja na očuvanju mira i bezbednosti. I general Kater je ocenio da je zadovoljan bezbednosnom situacijom:

“Zadovoljan sam bezbednosnom situacijom. Mislim daje za sve nas 2006. godina bila uspešna. Verujem da ćemo takvu situaciju imati i tokom 2006. godine, u odlučujućoj godini, kad očekujemo odluku o stausu.”

Kater je istakao da i KFOR smatra da je potrebna odluka o statusu, kako bi se znalo kakva će biti budućnost Kosova, te dodao da narod Kosova želi da živi u miru i stabilnosti.
XS
SM
MD
LG