Dostupni linkovi

Odluka Vlade Srbije ugrozila rad Željezare Nikšić


Ukoliko bi Željezara bila primorana da obustavi proizvodnju nastala bi šteta od 50.000 do 70.000 eura za svaki dan stajanja fabrike, rekao je Miodrag Muratović, izvršni direktor nikšićke Željezare, komentarišući odluku Vlade Srbije da uvede dozvole za izvoz starog željeza, dodajući da je kod te odluke loše što je iznenada donešena. Rekavši da se na zalihama Željezare nalazi još oko 3.000 hiljade tona starog gvožđa, što bi sa smanjenim dnevnim isporukama bilo dovoljno za proizvodnju od svega desetak dana, Muratović je kao ključni problem naveo dugotrajne procedure s kojom se suoče glavni dobavljači iz Srbije:

„Kada sam imao oko 100 vagona na točkovima, odjedanput vagoni ne mogu za Crnu Goru iz razloga što firme koje ih isporučuju za Crnu Goru nemaju izvozne dozvole. Nije ni to problem. To je država u kojoj poštujemo sve propise, ali nekako je to iznenada došlo i ne možemo se tako lako preorijentisati na druga tržišta. Sa druge strane, procedura dobijanja te izvozne dozvole je dosta spora. Skoro 40 dana ljudima treba da tu dozvolu regulišu. Kakve će posljedice ostaviti na Željezaru? Posljedica će sigurno biti. Vjerujem da će doći i do prekida proizvodnje ili do smanjenja obima proizvodnje u narednom periodu, narednom mjesecu. Do smanjenja sigurno, a moguće i do potpunog prekida proizvodnje nekoliko dana.“

Iz Vlade Srbije, odnosno nadležnog Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom, nijesmo dobili odgovore na zatraženu informaciju o motivima za donošenje odluke od izvoznim dozvolama za staro željezo i pitanje da li se u dogledno vrijeme može očekivati skraćenje procedure koja sada traje više od mjesec dana. U crnogorskom Ministarstvu za ekonomski razvoj ocjenjuju da će ova odluka imati negativan uticaj na poslovanje nikšićke Željezare. Dragan Kujović, pomoćnik ministra za ekonomski razvoj za Sektor industrije, ipak očekuje brzo rješenje problema:

„Dozvole same po sebi ne predstavljaju problem, ako postoji efikasna procedura za njihovo izdavanje. Međutim, u Srbiji je ta procedura, prema našim informacijama, traje od 30 do 40 dana, ali realno je očekivati da će se vremenom taj rok smanjivati, jer to ide u prilog i poručiocu i dobavljaču. Na rukovodstvu Željezare je da i u ovakvim situacijama traže alternativna rješenja u okruženju. Mislim da je realno očekivati da će se ova situacija brzo prevazići, jer je to u interesu svih.“

Vlasnik nikšićke Željezare odnedavno je britanska kompanija „MN Speciality Steels“. Menadžeri novog vlasnika treba da preuzmu Željezaru 9. januara i prema izjavi Olega Obradovića, člana Upravnog odbora „Speciality Steelsa“, ova kompanija uopšte i nema namjeru da staro željezo uvozi iz Srbije:

„Naša generalna strategija, što se tiče starog željeza, je da se ono dobavlja od velikih evropskih, odnosno svjetskih dobavljača. Mislim da Srbija generalno nije bila na spisku država koje tako nešto mogu da ispoštuju, tako da za staro željezo, kao i za finalnu produkciju postoji berza na kojoj se konkuriše i strateško opredjeljenje jeste da se vežemo za trajnijeg dobavljača i za mnogo veće količine nego što su to bile do sada.“

RSE: Praktično, zaključak bi bio da dugoročno tu zapravo i ne postoji problem?

OBRADOVIĆ: Moguće u početku, po preuzimanju. Ja mislim da će taj problem ljudi koji se bave time uspješno prevazići, ali dugoročno naša strategija je - veliki dobavljači starog željeza. Naravno i Luka Bar, kao strateški ulaz robe, i crnogorska Željeznica za njen transport.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG