Dostupni linkovi

Što će biti prioriteti Berlina?


Berlin će u prvih šest mjeseci 2007. godine voditi EU, a cijelu godinu Grupu 8, što mu daje mogućnost da posloži listu prioriteta na svoj način. Osigurati redovno snabdijevanje plinom i naftom na prvom je mjestu njemačke liste evropskih problema, kaže Jan Techau, analitičar Njemačkog savjeta za vanjske poslove i objašnjava da je Evropska unija jako kasno počela shvatati da su energetski potencijali Bliskog istoka, centralne Azije i istočne Evrope vitalni, egzistencijalni problemi same Evrope. Rastuća evropska ovisnost o ruskim energentima uvjetuje dobre odnose s Moskvom. Ali, kaže Techau, u tome provejava latentna opasnost da je Moskva spremna tu ekonomsku činjenicu koristiti u političke svrhe:

"Rusija je otkrila i prepoznala da su energenti jače oružje i od onog nuklearnog. Mudro to koriste u pozicioniranju Rusije prema evropskom tržištu."

Werner Becker iz Deutsche bank instituta u Frankfurtu upozorava da bi se Evropa morala na neki način osigurati kako ne bi bila dovedena u bezizlazan položaj. U ovom trenutku se čini da Rusija želi diktirati evropsku energetsku politiku. Evropljani moraju pripaziti i ne dozvoliti unutarnje podjele po tom pitanju. Oni moraju pronaći zajedničku strategiju protiv Rusije, preporučuje analitičar Instituta Deutsche bank.

Drugo važno pitanje jesu odnosi s centralnom Azijom, koje valja razvijati. Njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier nedavno je posjetio to područje kako bi ispitao način na koji bi se EU mogla približiti tim zemljama. Njemačka se diplomatska inicijativa tek očekuje, kaže analitičar Jan Techau, i ona neće biti laka, jer je u tom dijelu svijeta Rusija tradicionalna dominantna sila. A Njemačka je i dosada pokazala kako joj nije ni na kraj pameti pokvariti dobre odnose s Kremljom.

U paket težih ispita njemačkog predsjedavanja EU spada i pitanje Turske. Kršćanski demokrati aktuelne kancelarke Angele Merkel čvrstog su uvjerenja da Turska ne spada u Evropu i protiv su njenog punopravnog članstva. Zato će biti interesantno dalje promatrati kako će se odvijati put Ankare prema Brusselsu.

Tokom jednogodišnjeg predsjedavanja Grupom 8 Njemačka će, prema mišljenju analitičara Wernera Beckera pokušati oživjeti razgovore o svjetskoj trgovini započeti na Doha okruglom stolu. Ti su razgovori propali početkom 2006 godine jer se SAD i EU nisu mogle dogovoriti oko poljoprivrednih subvencija. Sada je vrijeme, tvrde eksperti, da Evropljani i Amerikanci pronađu kompromis oko politike agrara, ne bi li se započetim razgovorima dala još jedna šansa.

Druga važnija tema Grupe 8 svakako će biti kurs i stabilnost vodećih svjetskih valuta. Vrijednost američkog dolara je strahovito pala u odnosu na druge monete, uključujući i euro, što otežava trgovinu u cijelom svijetu. Njemačka će zato na dnevni red morati staviti pitanje – koliko dugo se može trpiti padanje dolara, do koje granice i vrijednosti prije nego počne ugrožavati stabilnost međunarodnog finansijskog sistema.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG