Dostupni linkovi

Da li se opstruira suđenje Mladićevim jatacima?


Nakon što je sudsko Veće saopštilo da je iz zdravstvenih razloga došlo do promene jednog od članova Veća, suđenje optuženima za pomaganje u skrivanju haškom beguncu Ratku Mladiću krenulo je danas od početka. Optuženi su ostali pri prvobitnom iskazu u kojem su negirali krivicu.

Činjenica da je Vanraspravno veće Drugog opštinskog suda minulog petka odlučilo da dozvoli da se sa slobode brane i preostalih petoro okrivljenih koji su bili u pritvoruk, uključujući i prvooptuženog Jova Đoga, neminovno je otvorilo pitanje uticaja izvršne na sudsku vlast u ovom postupku. Ovo tim pre što je tokom procesa penzionisani oficir VRS Marko Lugonja priznao da je Ratko Mladić septembra 2002. godine pet - šest dana boravio u njegovom stanu, a svedok Vladimir Purković danas ispričao da je u stanu njegove majke u Beogradu Mladić boravio nekoliko dana, takođe 2002. godine, te da ga je lično dovezao automobilom i to nakon razgovora sa prvooptuženim Đogom.

Portparol Drugog opštinskog suda Aleksdandra Nešović u izjavi za naš program odbacuje mogućnost opstrukcije ovog procesa i to ovako objašnjava.

“Zakonik predviđa u cilju ekonomičnosti postupka da sudsko veće može po saslušanju stranaka da odluči da se ne saslušavaju ponovo već saslušani svedoci i veštaci, već da se pročitaju iskazi svedoka i veštaka koj su dati na ranijem pretresu.”

S druge strane, predsednica Komiteta za ljudska prava Biljana Kovačević Vučo ističe da je jasno vidljiv uticaj izvršne vlasti jer postoji previše koincidencije da bi se moglo govoriti o improvizaciji:

“Postoji slučaj Jotkine grupe, postoji odluka o ukidanju presude za zločin na Ovčari, zatim razvlačenje suđenja za ubistvo premijera, pa sukcesivno hapšenje optuženika u određenim vremenskim intervalima i to u veoma bitnim političkim trenucima. Takve stvari nam jasno govore da je ovo suđenje jatacima generala Mladića, da postoji očigledno politički pritisak izvršne vlasti.”

Na pitanje zašto je Vanraspravno veće upravo sada, u toku izborne kampanje, zaključilo da ne postoje razlozi za zadržavanje optuženih u pritvoru, portparol Drugog opštinskog suda Aleksandra Nešović ovako odgovara:

“Ja ne mogu da komentarišem odluku suda u tom smislu. Dakle, Veće je bilo uverenja da ne postoje razlozi za zadržavanje u pritvoru i sud je obavezan da kada god može pritvor kao najtežu meru obezbeđenja prisustva okrivljenog zameni nekom od blažih mera. To se u ovom slučaju dogodilo.”

Ministar pravde u Vladi Srbije Zoran Stojković smatra da puštanje iz pritvora osoba osumnjičenih za skrivanje Ratka Mladića neće otežati potragu za ovim haškim beguncem:

“Ja lično mislim ne, jer svi odgovaraju za pomoć učiniocu posle izvršenja krivičnog dela. Ja mislim da, ukoliko država ima Akcioni plan, ne može uticati.”

Proces je samo formalno počeo od početka i on se nastavlja svojim tokom te otuda ne može biti govora o opstrukciji, ističe advokat Đorđe Kalanj, branilac prvooptuženog Jova Đoga:

“Nastavlja se, ide svojim tokom, tako da će sada svi oni koji nisu saslušani biti saslušani. Ja verujem da će se proces dovesti do kraja. Da li će to biti za dva ili pet meseci - ostaje da se vidi. Treba reći da je veliki broj ljudi optužen i da uvek može da se dogodi da zbog nedolaska jednog dođe do odlaganja suđenja.”

Na posletku, Biljana Kovačević Vučo ukazuje na tendenciju u ovom procesu koja, po njenom mišljenju, ima za cilj da ovo suđenje prestane da bude bitno za celokupnu javnost:

“Počevši od svega onoga što se dešavalo oko službene tajne, pa pojavljivanja Aca Tomica na suđenju, pa onda čujemo da nema optužnice protiv njega, očigledno je da se tu mnoge stvari kriju. I bolest sudije i puštanje okrivljenih iz pritvora i početak ponovni suđenja, očigledno ide ka tome da se cela ta stvar razvodnji do te mere da prestane da bude bitna za društvo.”
XS
SM
MD
LG