Dostupni linkovi

Okrenimo se jedni drugima i istinskim vrijednostima


RSE (agencije)

Papa je, sa balkona bazilike Svetog Petra u Vatikanu, poručio da danas čovječanstvo ne može da živi bez Boga i okrene leđa siromašnima:

"Sramotno je da u eri izobilja i neobuzdanog konzumerstva mnogi ostaju gluhi na "vapaj" onih koji umiru od gladi, žeđi, bolesti, siromaštva, ratova i terorizma.“

Poglavar Rimokatolcicke crkve rekao je da je "u naše vrijeme postmoderne" čovjeku potreban Spasitelj, jer je društvo u kojem živi postalo kompleksnije. Čovječanstvu koje je spremno da osvoji svemir, koje ne poznaje granice u otkrivanju tajni prirode, koje je izmislilo interaktivnu komunikaciju, koje je zahvaljujući modernim komunikacijama učinilo Zemlju globalnim selom..., kazao je Papa, Spasitelj je "potreban još više".

Na kraju govora, Papa je oduševio više desetina hiljada vjernika i turista na Trgu Svetog Petra kada im je čestitao Božić na više od 60 jezika. Papa je sinoć pred nekoliko hiljada vjernika održao i tradicionalnu ponoćnu misu na Badnje veče i, između ostalog, pozvao vjernike da se "duhovno pripreme za Božić" i da "prevaziđu svoje predrasude".

* * * * *

Predvodeći današnje božićno euharistijsko slavlje u Zagrebačkoj katedrali nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić poručio je da je Božić blagdan "ljudskog zajedništva, društvene solidarnosti, iskenoga bratstva“:

"Koristimo birane riječi koje povezuju, ujedinjuju i ohrabruju kako u privatnom, tako i u javnom životu, u kojem prepoznajemo i branimo vrijednost i dostojanstvo svake ljudske osobe. Promičemo opće dobro na koje svatko ima pravo."

Za blagdan Kristova rođenja kardinal je poručio vjernicima da učvrste i šire prijateljske veze koje ohrabruju, da grade i štite sveti vez bračne ljubavi, ljubavi roditelja i djece:

"Ne prepuštajmo se utjecajima kulture kojoj je sve dopušteno u ime nekakve lažne slobode,"

Kardinal je upozorio na okrutnost svjetskih zbivanja, hroniku svakodnevnih događaja, koja utiče na život mnogih ljudi, porodica i naroda. Posebno je poručio da uz blagdan Božića moramo pomagati nesretnima i nemoćnima, bolesnima i nezaštićenima.

* * * * *

Centralna božićna misa u BiH održana je danas prije podne u Sarajevskoj katedrali. Na misi je vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, rekao da je Božić praznik u kojem se prisjeća Isusovog rođenja.

Prema njegovim riječima, Božić je praznik radosti, koji ljudima u BiH znači mnogo, jer su naučili tu radost dijeliti s drugima.

On je pozvao sve ljude u BiH da nastave gajiti uzajamno poštovanje i da se zajedno iskreno raduju u svim prilikama.

* * * * *

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služio je danas Božićnu misu u crkvi Krista kralja u Beogradu. Misi su, pored vjernika koji slave Božić po Gregorijanskom kalendaru, prisustvovali i predstavnici Srpske parvoslavne crkve, kao i ministar vjera Srbije Milan Radulović. Hočevar je u božićnoj poruci rekao uz ostalo:

"Ljubav među nama ljudima mora biti bezuslovna i jedni druge trebamo prihvatiti kao što Bog Otac prihvata svoga Sina i Sin Boga Oca."

Nadbiskup je posebno upozorio da se sa djecom ne smije eksperimentisati jer niko drugi ne može odlučivati o nečijem životu nego samo Bog koji je stvorio ljude:

"Nije čovjek stvorio Boga po svojoj slici i prilici nego je Bog stvorio čovjeka po svojoj slici i prilici. Zato, ako se čovjek umiješa u nastanak čovjeka, ukoliko više poseže u tajnu začeća i rađanja, toliko više terorizma biće među nama."
XS
SM
MD
LG