Dostupni linkovi

NJUJORK


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je jednoglasno rezoluciju o uvodjenju ograniccenih sankcija protiv Irana zbog njegovog odbijanja da suspenduje obogaccivanje uranijuma. Ovim dokumentom obavezuju se sve cclanice svetske organizacije da sprecce snabdevanje ili prodaju bilo kog materijala Irana koji bi se mogao koristiti za njegov nuklearni i balisticcki program. Istovremeno, zamrzavaju se i finansijska sredstva kljuccnih kompanija i pojedinaca koje su Ujedinjene nacije oznacile kao pomagacce iranskom nuklearnom i balisticckom programu.
Ukoliko Iran odbije da se povinuje tim zahtevima, Savet bezbednosti che, kako se upozorava u Rezoluciji, usvojiti nove sankcije.
Ruski ambasador Vitalij Ccurkin, koji je odigrao kljuccnu ulogu u ublazzavanju sankcija, istakao je da ova rezolucija iskljuccuje upotrebu silu protiv Irana. Glasanju u Savetu bezbednosti prethodio je telefonski razgovor americckog i ruskog predsednika Dzordza Bussa i Vladimira Putina.
Predsednik iranskog parlamenta Gholami Hadadel je upozorio pre usvajanja rezolucije da ce njegova zemlja razmotriti saradnju sa Medjunarodnom agencijom za atomsku energiju.
XS
SM
MD
LG