Dostupni linkovi

Milion dolara po vojniku


Novi ministar odbrane, koji je položio zakletvu u ponedjeljak, otputovao je u Irak s mandatom da razradi novu ratnu strategiju, dok Bushova administracija nastavlja s potragom za načinom na koji se nasilje u nemirnoj zemlji može staviti pod kontrolu. Gates je u tom cilju tri dana širom Bagdada razgovarao sa svojim vojnim zapovjednicima, te iračkim zvaničnicima.

"Razgovarali smo s Iračanima o najboljim načinima da se popravi sigurnosna situacija u zemlji. Ostalo je još mnogo posla da se uradi. Međutim, očekujem da ću predsjedniku podnijeti izvještaj o onome što sam saznao i o mojim stavovima. Očigledno da se u Washingtonu još treba raspravljati i usaglasiti još konkretnih preporuka, ali ja sam zadovoljan urađenim."

Dok se Robert Gates obraćao novinarima u kampu Victoria u Iraqu, odzvanjala je artiljerija i čuli su se mlazni avioni u pozadini. Gates je rekao kako ne vjeruje da postoji veliki jaz među iračkim liderima o tome treba li povećati broj američkih vojnika. Pitanje je, kazao je, kako će Iračani preuzeti rukovođenje nad vlastitom sudbinom. I dok su jedni vjerovali da će Bijela kuća prihvatiti prijedloge Baker-Hamiltonove komisije o postupnom povlačenju trupa i prepuštanja Iraka domaćim snagama, sredinom sedmice u javnost je procurilo kako će Bush već u februaru, prilikom obrazlaganja budžeta za 2008. godinu tražiti dodatnih skoro 100 milijardi dolara. Iz vrlo pouzdanih izvora vijest su objavili Washington post, TV mreža ABC, agencija AP. Sam američki predsjednik nije, međutim, ni potvrdio ni negirao rečeno, ali je na press konferenciji u Washingtonu kazao:

"Još uvijek nisam donio odluku oko povećanja trupa u Iraku. Čekam da čujem šta će mi reći zapovjednici, Generalštab. Osluškujem i šta kažu ljudi u vladi i izvan nje, baš kao i momci iz Baker-Hamiltonove komisije, slušam sve njih kako bih donio odluku o budućoj strategiji koja će pomoći ispunjenju zadatih ciljeva. Jedna od opcija jeste povećanje trupa. Ali da bi se to i učinilo, mora biti zacrtana misija koja zahtijeva više vojnika."

SAD u Iraku imaju oko 140.000 vojnika, a dosadašnje ratovanje u toj zemlji koštalo je oko 350 milijarda dolara. Zajedno sa sukobom u Afganistanu i operacijama protiv terorizma drugdje u svijetu, američki porezni obveznici platili su više od 500 milijarda dolara. I to nije sve.

Cijena rata dramatično raste kako se pogoršava sigurnosna situacija i sve se više opreme uništava ili istroši u teškim uvjetima. U noći između petka i subote na internet stranici terorističke mreže Al'Qaida pojavio se video-zapis u kojem je ponuda Amerikancima o povlačenju vojske , u roku od mjesec dana s bonusom od dvije sedmice u kojem se očekuje odgovor.
"Tražimo od predsjednika Georgea W. Busha da prihvati ovu istorijsku priliku koja omogućava da se trupe povuku u sigunosti", poručio je Abou Omar al-Baghdadi, emir samoproglašene "Islamske države u Iraku", kojom vlada Al-Qaida. Vjerodostojnost ove poruke nije mogla biti potvrdjena, ali i da jeste niko iz Bijele kuće sigurno ne bi odgovorio na nju.

Na pitanje svih pitanja – hoće li se i kada američke trupe povući iz Iraka, novi ministar odbrane Robert Gates je u Iraku odgovorio:

"SAD su dugoročno prisutne u ovom dijelu svijeta. Tu smo već jako dugo i bićemo tu jako dugo. I svi to moraju imati na umu, naši prijatelji i oni koji su neprijateljski raspoloženi prema nama."

Statistika je, međutim, neumoljiva. Skoro 3.000 američkih vojnika ubijeno je za poslednje tri godine u Iraku, što uz više od 20.000 ranjenih, povećanog broja samoubistava pripadnika oružanih snaga i sve ružnijih slika koje pristižu iz Iraka, predstavlja težak problem za Bushovu administraciju. No, teško da administracija američkog predsjednika može natrag. Sudeći prema izjavama državnog sekretara Condoleezze Rice, veličina američkih investicija u Iraku prije se cijeni brojem izgubljenih ljudskih života, nego uloženim novcem. Ona je naglasila da predsjednik George W. Bush ne bi tražio dodatne žrtve i trošak da nije uvjeren u pobjedu. Svojevrstan odgovor na sve dileme, pa čak i ponude koje al'Qaida nudi Amerikancima, Bush je odgovorio:

"Volio bih da naši neprijatelji shvate da je to težak zadatak, ali ne mogu nas otjerati s Bliskog istoka, ne mogu nas zaplašiti. Oni misle da mogu, da je samo pitanje vremena kada će Amerikanci pokupiti oružje i napustiti Irak, iznevjeriti obećanja data tašnjem narodu. Jasno poručujem - to se neće desiti."

Bijela kuća je izvorno sugerirala predsjedniku da obznani svoju revidiranu strategiju prema Iraku krajem ovog mjeseca u govoru naciji. Međutim, taj je govor on odgodio za sljedeći mjesec. Logično, tvrde svi ozbiljni analitičari - još samo prije mjesec i po predsjednik je tvrdio da Amerika dobija rat, a sada već razmišlja o dodatnim vojnicima i dodatnim parama. Ako zahtjev Pentagona za dodatnim finansiranjem bude odobren, za 170.0000 vojnika biće osigurano 170 milijardi dolara, odnosno milion dolara po vojniku. Nikada u istoriji ratovanja nije dosada potrošeno toliko novca po jednom vojniku.
XS
SM
MD
LG