Dostupni linkovi

Politiziranja, pogađanja i arbitriranja


Gordana SANDIĆ - HADŽIHASANOVIĆ
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Daglas Meklheni upozorio je bh. političare kako je vrijeme da se «prihvate posla» i što prije uspostave vlast u zemlji na osnovu volje birača izražene još 1. oktobra. Uz opasku kako bi volio da vlada počne vladati već sutra, ambasador je odlučio preuzeti ulogu posrednika u pregovorima o parlamentarnoj većini:

«Ja se stalno u ovoj zemlji sastajem s ljudima, a posebno s političarima. Uspostava vlasti nije moj posao, a i mislim kako je vrijeme da ljudi u BiH počnu o tome ozbiljno razgovarati. Vrijeme da se uhvate posla. Volio bih da imam ovlaštenja da odredim rok do kada bi taj proces mogao biti završen. Predstoje praznici, ali to ne smije biti isprika da političari ne obavljaju posao.»

Ako se ispune planovi američkog ambasadora, naredne sedmice mogao bi se desiti i prvi bliski susret predsjednika dva HDZ-a, Dragana Čovića i Bože Ljubića, što Ljubić potvrđuje:

«Između Božića i Nove godine planiran je jedan sastanak gdje će biti očito domaćin predstavnik jedne relevantne svjetske sile.»

Pokroviteljstvo velike sile u domaćim pregovorima ne nailazi na odobravanje, između ostalog i u čelništvu Stranke za BiH, koja nije bila uključena u jučerašnje razgovore u Doboju. Potpredsjednik Beriz Belkić kaže:

«Nije to nova praksa. Nažalost, taj sindrom ovisnosti prisutan je i u postizbornim procesima.»

Nezvanične informacije o tome kako su međustranački pregovori išli u smjeru formiranja parlamentarne većine koju bi činili Savez nezavisnih socijaldemokrata, Stranka demokratske akcije, Socijaldemokratska partija i Hrvatska demokratska zajednica BiH, nisu neočekivane, naglašava Belkić:

«Postoji i ta mogućnost da je odnos prema ustavnim promjenama kriterij, odnosno ulaznica za vlast - i to je žalosno. Jednostavno za nas je neprihvatljivo da bilo ko uspostavi neki kriterij koji određuje ko može biti podoban, ili ko je nepodoban za vlast.»

Sada je sve do Stranke demokratske akcije, ističe Milorad Dodik.
Kada donesu odluku s kim žele sarađivati - da li je to i dalje Stranka za BiH ili ne, problemi će nestati, kaže predsjednik SNSD- a:

«Mi iz RS-a spremni smo sutra da dođemo u Sarajevo, samo nek se poredaju i nek kažu ko čini većinu s nama.»

Lider SDA do donošenja konačne odluke o partneru u vlasti drži se formulacije o programskoj koaliciji:

«Ta programska koalicija treba osigurati jednu široku podršku, s obzirom da bi ona zahtijevala donošenje važnih odluka, važnih zakona, reformi.»

Milorad Dodik:

«Kakav program? Šta? Kako? Pa nije pobijedila ovdje jedna partija, nego je pobijedilo 10 partija.»

Naredne sedmice ambasador Meklheni planira raditi, a ne praznovati. Najavljuje susrete s liderima i drugih političkih partija. Sulejman Tihić, koji je i juče razgovarao s njim, očekuje novo druženje kod Meklhenija:

“Biće jedan sastanak na kojem će biti jedna druga grupa političkih stranaka. Ja znam da ću ja biti i da će biti gospodin Silajdžić.”

A građani, kako su i navikli, podnošljivo šute. Samo hrabriji govore:

“Danas je 83. dan od izbora. Znači 83. dan kako ne postoji funkcionalna vlast. Parlament nije ni konstituiran, Vlada je još u tehničkom mandate i u tom svom tehničkom mandatu vrlo revnosno radi kako bi što bolje situirali sami sebe.”

“Npr. ode sada ministar iz vlade. I on godinu dana prima sve kao što je primao. Ma đe to ima u svijetu?”
XS
SM
MD
LG