Dostupni linkovi

Upozorenja o terorističkim napadima u Indoneziji


Ovo nije prvi put da australijski zvaničnici objavljuju upozorenja o povećanim mogućnostima terorističkih napada, i to baš u vrijeme kršćanskih praznika. Australijancima je u živom sjećanju masakr iz 2002 godine kada je na Baliju u terorističkim napadima poginulo više od 200 ljudi, uglavnom turista najviše iz Australije. Indonezijska vlada kritizirala je Australiju zbog podizanja panike i objavljivanja takvih upozorenja. "Svakog mjeseca pošalju takvu ili sličnu izjavu. Ako nešto znaju, neka nas jednostavno obaveste", rekao je danas novinarima potpredsjednik Jusuf Kala.

Zvaničnici u Indoneziji tvrde da nemaju razloga vjerovati da teroristi pripremaju napad za božićne praznike, ali su rasporedili hiljade vojnika koji čuvaju crkve u toj zemlji. Sigurnosna situacija je dobra, ali ćemo i dalje biti na oprezu, kazao je šef sigurnosti Sijamsir Siregar.

Posljednjih je godina Indonezija, naročito njena turististička središta, meta napada oružanih islamističkih grupa koje su povezane s terorističkom mrežom al'Qaida. Jemaah Islamiyah se sumnjiči za bombaške napade iz 2002., eksploziju u hotelu Marriott 2003., napad na australijsku ambasadu 2004. i prošlogodišnju eksploziju u jednom restoranu na Baliju. Australija je zato stalno na oprezu, a uz sve to su i vlasti i porodice ubijenih bile nemalo iznenadjene kada je juče Indonezijski sud poništio presudu za terorizam protiv militantnog imama Abu Bakara Bashira, koji je odslužio dvije i po godine zatvora zbog urote u bombaškim napadima na noćne klubove 2002. godine. Predsjednik Vrhovnog suda German Hoediarto izjavio je novinarima da je odlučio poništiti presudu o uroti nakon svjedočenja 30 svjedoka, ali nije dao više detalja.

Abu Bakar, šezdesetdevetogodišnji imam za kojeg se tvrdi da je vrhovni vođa Jemaah Islamiyah, terorističke grupe iz jugoistočne Azije , dugo je tvrdio kako je najmnogoljudnija muslimanska zemlja svijeta podlegla pritiscima Zapada kada ga je uhapsila ubrzo nakon napada na Baliju. Bashir je uvijek negirao da je učinio bilo šta protuzakonito, ali je priznao kako je poznavao nekoliko militanata iz jugoistočne Azije u 1980-im i 1990-im godinama koji su otišli u Afganistan i obučavani su u logorima kojima je upravljala al'Qaida. Od svog oslobađanja u junu ove godine on je držao propovijedi u gradovima širom zemlje, izražavajući oštre antiameričke i antijevrejske stavove i predvodeći kampanju za pretvaranje indonezijske sekularne u islamsku državu.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG