Dostupni linkovi

AŠHABAD


Organizacija za zastitu novinara Reporteri bez granica (RSF) pozvala je u cetvrtak Turkmenistan, nakon sto je objavljeno da je umro predsjednik Saparmurat Niazov, da "oslobodi novinare i politicke zatvorenike" u toj zemlji.
Oko 4.000 politickih zatvorenika se nalazi u turkmenistanskim zatvorima, a njihovo zdravstveno stanje je krajnje zabrinjavajuce", naglasila je predsednica Helsinske fondacije za Turkmenistan Tadzigul Begmedova.
Doživotni predsednik Turkmenije Saparmurat Nijazov (66) umro je u noći sa srede na četvrtak od posledica srccanog udara. Do novih izbora na čelu države će ga zameniti potpredsednik Vlade Kurbanguly Berdimukhammedov.
Nijazov je bio na čelu Turkmenije još od 1985, dok je zemlja bila sovjetska republika. On je bio doživotni predsednik zemlje u kojoj se njegovao kult ličnosti - jer njegovo su ime nosili gradovi, aerodromi, vojne jedinice te čak i jedan meteor koji su otkrili turkmenski astronomi.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG