Dostupni linkovi

VASINGTON


Americcki vojni sud podigao je optuzznicu protiv narednika Franka Vutericca (Wuterich) za ubistvo 24 iraccka civila u gradu Haditha, novembra prošle godine, za ssta mu preti dozzivotna kazna zatvora. Vutericc, koji je bio vodja grupe, nije medjutim optuzzen za ubistvo sa predumissljajem. Kako se nezvaniccno saznaje tokom vecceri joss ccetvorica marinaca bicce optuzzena za ubistvo.
Pokolj u Hadithi dogodio se nakon što je, pri prolasku američkog konvoja, u eksploziji bombe postavljene kraj puta poginuo kaplar Miguel Terrazas, koji je bio izuzetno omiljen u svojoj jedinici.
Nakon eksplozije bombe marinci su navodno ubili pet nenaoružanih muškaraca u automobilu koji je naišao, te potom krenuli u osvetnički pohod po najbližim kućama, ubivši ukupno 24 civila, među kojima 15 žena i dece.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG