Dostupni linkovi

Čović pušten iz pritvora


Neposredno po izlasku iz zatvora Čović je izjavio da nema namjeru pobjeći iz zemlje, te da će u BiH dočekati kraj procesa u predmetu Lijanovići, u kojemu je za sada jedini osuđeni za zlouptrebu položaja i ovlasti. Čović se zahvalio osoblju u Pritvorskoj jedinici Suda BiH:

“Zanimljivo iskustvo, ja ću vam iskreno reći. Evidentno treba i to proći. 35 dana, možda je i previše, ali ja prije svega zahvaljujem ovim ljudima divnim, koji su tu profesionalno radili svoj posao, jer oni su mi ovdje omogućili da se ja mogu osjećati kao čovjek. I to je nešto dobro. I zato se ja zalažem. I zato nikad neću iz BiH otići. A ovi što su se ismijavali s ovim polozima od 17 stanova, ili koliko već, ili stotinu onih kojih je ponuđeno, da vi znate…Pa su čak neke ljude zvali da vide radi čega to rade. Evidentno ne znaju cijeniti ništa nego novac. Oni to rade za dvadesetak tisuća eura mjesečno i ne mogu razumjeti da srce Hercegovca i Bosanca je malo veće od onog kako oni promišljaju o život i da je bogatstvo upravo taj krug prijatelja, a nikako novac. Već odavno ne postoji sumnja da ću ja otići iz BiH. Svi oni koji su to stavili u prvi plan evidentno su željeli izigravati mene i vas. Ja mislim u konačnici ismijavaju i sebe i instituciju koju predstavljaju.”

Dragan Čović je Sudu morao predati pasoše BiH i Hrvatske, a prije puštanja iz pritvora morao se obavezati da će se jednom mjesečno javljati se policiji u Mostaru. On je dodao da će svakako uložiti žalbu na presudu kojom je osuđen na 5 godina zatvora.

Na pitanje kako komentarise stanje u zemlji, s obzirom na to da u BiH još uvijek nije uspostavljena nova vlast, Čović je reakao da bi taj proces trebalo što prije okončati:

“Mislim da su moje kolege to korektno i profesionalno radile, kao da sam i ja bio s njima. Danas ćemo vidjeti na sjednici Predsjedništva. Ja uistinu nisam imao direktne kontakte s bilo kim iz drugih stranaka, tako da je teško bilo što drugo govoriti. Vidjet ću danas kad se sastanem s njima uopće što je plan i kako bismo dalje mi trebali raditi. U svakom slučaju ja mislim da BiH što žurnije treba imati svoju izvršnu vlast i da počenom normalno raditi i funkcionirati - upravo da ne bi bilo ovakvih situacija kakvih imamo danas ovdje. Mi nismo isključeni za suradnju sa bilo kim u BiH tko želi dobro BiH. Ali mora to dobro vrlo jasno se prepoznati kroz program, kroz aktivnosti, kroz ustav - budućnost BiH već definirati kroz ustav itd. Svi oni koji na sličan način to prepoznaju, ja mislim da mogu sjediti zajedno za stolom.”

Odmah po izlasku iz pritvora u Sarajevu Čović je otputovao u Mostar, gdje se očekuje i održavanje sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.
XS
SM
MD
LG