Dostupni linkovi

WASHINGTON


Nakon istrage koja je trajala duže od godinu dana, u četvrtak bi trebale biti podignute optužnice protiv američkih marinaca odgovornih za pokolj 24 iračka civila u gradu Haditha, novembra prošle godine. Optužbe se kreću u rasponu od zanemarivanja dužnosti do ubistva.
Prema dobro obavještenim vojnim izvorima najmanje osam marinaca biće optuženo za ubistva, a najteže optužbe odnosiće se na petoricu uključujući i vođu grupe, narednika Franka Wutericha.
Pokolj u Hadithi dogodio se nakon što je, pri prolasku američkog konvoja, u eksploziji bombe postavljene kraj ceste poginuo kaplar Miguel Terrazas, koji je bio izuzetno omiljen u svojoj jedinici.
Nakon eksplozije bombe marinci su navodno ubili pet nenaoružanih muškaraca u automobilu koji je naišao, te potom krenuli u osvetnički pohod po najbližim kućama, ubivši ukupno 24 civila, među kojima 15 žena i djece.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG