Dostupni linkovi

Na pomolu parlamentarna kriza


Do odlaganja sednice je došlo nakon što su poslanici Demokratske partije Kosova, na poziv šefa Poslanicke grupe Jakupa Krasniqija, napustili sednicu dok je na dnevnom redu bilo razmatranje predloga Zakona o budžetu Kosova za 2007 godinu.

Iako koalicija DSK i AZBK ima potrebnu većinu u Parlamentu, zbog podela koje su nastale nakon izborne skupštine DSK, sednici nije prisustvovao i jedan broj poslanika koji podržavaju bivšg predsednika Skupštine Nexhata Dacija, koji je izborima u partiji izgubio od aktuelnog predsednika Fatmira Sejdiua.

Jakup Krasniqi iz DPK je rekao da je Vlada sada izgubila legitimitet i da budžet ne treba uopšte usvajati. Premijer Kosova Agim Čeku je rekao da je izlaz iz ove situacije dogovor sa šefom UNMIK-a da na osnovu ovlašćenja koja ima proglasi budžet ili da donese odluku o privremenom finasiranju institucija Kosova:

«Ako se budžet ne usvoji, mi ćemo obezbediti funkcionalnost naših institucija i šef UNMIK-a je onaj koji može da dozvoli korišćenje ovog budžeta dok uspemo da izvršimo potrebne promene i da ga usvojimo na sednici Parlamenta.»

Dobri poznavaoci političkih kretanja na Kosovu ističu da su podele unutar DSK dovele u pitanje normalno funkcionisanje Skupštine i da to koriste opozicione partije da, kada god ocene za potrebnim, napuštaju sednicu i dovode do nedostaka kvoruma. Na ovu činjenicu je upozorio i predsednik Skupštine Kosova Kolj Beriša koji je za nedostatak kvoruma optužio neke od poslanike DSK koji već drugi dan zaredom ne dolaze na sednice Skupštine. Istovremeno, poslanici koji pripadaju krilu bivšeg predsednika Skupštine Kosova Nedžata Dacija danas nisu isključili mogućnost formiranja nove partije.
XS
SM
MD
LG