Dostupni linkovi

Međunarodna zajednica ostaje zauvek


Buduću Međunarodnu civilnu kancelariju na Kosovu činiće EU, SAD i međunarodni partneri, izjavio je specijalni izaslanik Havijera Solane na Kosovu Torbjorn Sohlstrom. On kaže da to prisustvo neće imati vremenska ograničenja:

„Međunarodna zajednica će zauvek biti prisutna na Kosovu, ali će se s vremenom promeniti priroda njenog angažovanja. Evropska unija nema strategiju odlaska sa Kosova već samo strategiju ulaska Kosova u Uniju i to je naš cilj“.

Sohlstrom izražava nadu da će Kosovari doneti odluku o pridruživanju Uniji.

Prioritet buduće misije Evropske unije na Kosovu biće da nadgleda vladavinu zakona. Kapser Klinge, rukovodilac tima za pripremu misije EU na Kosovu:

„Ne znamo koliko će trajati misija EU, ali ima nagoveštaja da bi prvi mandat mogao trajati dve do tri godine, što je dovoljno vremena da se pomogne lokalnim vlastima. Isto tako, to će biti dovoljno da kosovske vlasti postignu neophodan napredak, kako bi međunarodno prisustvo bilo što kraće.“

Misija EU imaće između 1.000 i 1.300 članova. Mnogi od njih biće policajci koji će savetovati i nadgledati pripadnike kosovske policije a imaće i izvršna ovlašćenja u slučajevima koji se tiču organizovanog kriminala i korpucije:

„Planiramo misiju na celoj teritoriji Kosova. U oblasti pravosuđa imaćemo izvestan broj tužilaca i sudija koji će zajedno raditi sa kosovskim kolegama, ali koji će imati i izvršnu vlast. Imaćemo i jedinicu u carinskoj službi, koju ćemo nadgledati i eventualno reagovati.”

Međutim, bez obzira na ovako planirano prisustvo Evropske unije, Torbjorn Sohlstrom ističe da međunarodna zajednica ne želi da upravlja Kosovom. On ističe da će 2007. biti ne samo godina statusa već i većih odgovornosti kosovskih institucija.
XS
SM
MD
LG