Dostupni linkovi

U iščekivanju odluka Kongresa


Američki predsjednik u interviewu za Washington Post je prvi put priznao da Sjedinjene Države gube rat u Iraku. Uoči izbora, dakle prije samo šest tjedana, Bush je tvrdio da Amerika apsolutno rat dobiva. Sada traži dodatno povećanje broja vojnika, ali i više od 100 milijardi dolara za ratove u Iraku i Afganistanu.

Odobre li se dodatna sredstva, cijena koštanja ovoga rata bi premašila onaj Vijetnamski, koji je prema istraživanjima samog Kongresa koštao oko 549 milijardi dolara. Pitanje je da li će tolika sredstva biti odobrena. Istina, Demokrati će dobro razmisliti da li će rezati financijske fondove kako bi se skratilo trajanje rata u Iraku prvenstveno kako se to ne bi odrazilo na sigurnost vojnika, ali i da se ne bi prepustilo same Iračane na milost i nemilost sektaškom nasilju, ali i pobunjenicima koji imaju podršku Al Qaide. Prema riječima demokratskog zastupnika Ike Skeltona, koji će voditi utjecajni Komitet za oružane snage, Kongres će svakako nadgledati način na koji Bush vodi rat u Iraku, a administraciji će postavljati oštra pitanja što se radi u Iraku i što je tamo učinjeno:

"To će svakako utjecati na ono što ljudi rade, bilo u Ministarstvu obrane, ali i u drugim sektorima. Mislim da je ovo vrlo soldino oružje kojim se Kongres do dasada nije koristio."

U administraciji se posljednjih dana mogu čuti zahtjevi kako je u Irak potrebno poslati novih 30 tisuća ili čak i više vojnika, barem privremeno, kako bi se zaustavio val nasilja koji je zahvatio tu zemlju. Dok Bush ovakvim prijedlozima daje zeleno svijetlo, Zapovjedništvo vojske im nije sklono, upozoravajući da bi to dodatno opteretilo vojsku.

Skelton također smatra da je prekasno za bilo kakvo novo povećanja broja vojnika, ističući da je Bushova adminsitracija trebala saslušati ono što je vojni vrh predlagao prije početka invazije 2003. Tadašnji zapovjednik Združenog stožera general Erik Shinseki je smatrao da se u invaziju treba ići sa oko tri stotine tisuća vojnika, no Tommy Franks, ratni zapovjednik za Irak se odlučio na manje, ali mobilnije jedinice. Takvom doktrinom ostvarena je pobjeda, ali je nemoguće sa takvim brojem vojnika kontrolirati okupiranu zemlju, slaže se i budući prvi čovjek Komiteta za oružane snage."Ponosan sam na ono što su učinili, no okupacija je nešto savim drugo" jasno poručuje Skelton.

Najbolji način da se okonča rat je pomoći iračkoj vladi da shvati da jedino ona može riješiti sektaško nasilje u zemlji i da jedino ona može zaštiti svoje gradjane od pobunjenika, mišljena je ovaj demokratski zastupnik. Činjenica je da Skelton izražava stajalište američke većine koja je izborima prošloga mjeseca Bushu i Republikanskoj administraciji jasno stavila do znanja da je nezadovoljna zbog Iraka i sve većih ljudskih gubitaka američke vojske u tom ratu.
XS
SM
MD
LG