Dostupni linkovi

Istekao rok za izmjenu entitetskih simbola


Erduan KATANA, Lejla SARIC

Mada je Ustavni sud još u martu ove godine naredio Federaciji i Republici Srpskoj, izmjenu entitetskih obilježja, natezanja oko toga kako provesti odluku Ustavnog suda još traju. U Federaciji se namjera promjene simbola ovog entiteta provlači još od 2003. godine. Federalni je parlament tada usvojio zaključak prema kojem je Vlada trebala pokrenuti proceduru izmjene simbola, pojašnjava predsjednik Ustavne komisije Parlamenta Federacije BiH Slaviša Šućur:

“Bila je volja u Parlamentu da se to uradi. Vlada nije ništa poduzela, tako da je došlo da smo potpali pod udar Ustavnog suda i ove odluke. A koliko je meni poznato, apsolutno ništa se nije po tom pitanju uradilo. Uostalom, nisam siguran da je pokrenuta čak i krivična odgovornost prema premijeru Federacije, koji je po Ustavu Federacije nadležan za provođenje odluka Ustavnog suda.“.

Federalna Vlada tek je prije petnaestak dana pokrenula inicijativu da Vlada i oba doma Federalnog parlamenta formiraju zajedničku komisiju koja ća pokrenuti proceduru raspisivanja javnog konkursa za idejna rješenja novih obilježja Federacije, Sve će, očigledno, čekati do formiranja novog saziva Parlamenta.

Na nove simbole sačekaće se do daljnjeg i u Republici Srpskoj, gdje je Narodna skupština takođe odlučila formirati komisiju za rješavanje ovog problema, ocijenivši to osjetljivim pitanjem od vitalnog nacionalnog interesa, kaže predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić:

“Narodna skupština će na prvoj narednoj sjednici imati prijedlog odluke o formiranju posebnog radnog tijela koje bi tražilo rješenje i u razumnom vremenskom roku dalo prijedlog Narodnoj skupštini. Kad kažem u razumnom roku, upozoravam da se ne radi o prostoj promjeni dva člana zakona, već se radi o nacionalnim simbolima. To je vrlo osjetljiva stvar i neće biti baš posve lako doći do prihvatljivog rješenja za sve. Vjerovatno će odlukom o formiranju posebnog radnog tijela biti predviđen i vremenski rok, dakle, mandat u kojem to radno tijelo treba Narodnoj skupštini da predloži rješenje.”

Šta će nakon svega odlučiti Ustavni sud, odnosno kako će postupiti zbog neprovođenja odluke o izmjeni simobola, znaće se na sjednici ovog suda krajem januara. Prema proceduri, zbog neprovođenja bilo koje odluke Ustavni sud pokreće kod državnog tužioca postupak krivične odgovornosti. U ovom slučaju krivično bi mogle biti kažnjene vlasti oba entiteta, a moguće je i stavljanje van snage postojećih entitetskih obilježja.
XS
SM
MD
LG