Dostupni linkovi

Novi snimci zlostavljanja srpskih civila


Riječ je faktički o nastavku snimaka koje smo objavili prije dva mjeseca, objašnjava za naš radio autor priloga Nenad Trbić:

«Radi se o upadu pripadnika Petog korpusa Armije BiH u kolonu civila između Žirovca i Dvora na Uni u Hrvatskoj tokom akcije ’Oluja’ u avgustu 1995. godine. Na tom nastavku snimka od tri minuta vidi se i dalje izdvajanje civila iz kolone i u jednom trenutku je grupa vojnika opkolila jednog muškarca kojeg su polegli na zemlju i uperili su puške u njega - i tu se snimak prekida, što vjerovatno aplicira da postoji i nastavak snimka.»

Prema riječima Trbića, ne radi se o nekim starim snimcima, već o snimku koji je Alternativna televizija dobila u nedjelju poslije podne:

«Jednostavno ne stoji ta priča da mi to držimo u nekoj ladici i po potrebi vadimo. Ti snimci su do prije dvije godine mogli se kupiti na pijacama u zapadnoj Bosni, a onda kad je krenula istraga protiv Petog korpusa ti snimci su sklonjeni u privatne arhive.»

U Tužilaštvu BiH danas nismo mogli dobiti neke nove informacije, osim da se istraga o mogućim ratnim zločinima pripadnika Petog korupasa Armije BiH još vodi.

Prema podacima hrvatskog Helsinškog odbora, na području Dvora na Uni između 6. i 9. avgusta 1995. godine tokom akcije "Oluja" ubijeno je ili se još vodi kao nestalo 200 civila.
XS
SM
MD
LG