Dostupni linkovi

Policija provjerava informacije o pripremi atentata


Maja BJELAJAC, Zoran GLAVONJIC, Srdan JANKOVIC

Nadležne policijske službe u BiH dobile su povjerljivu informaciju o pripremi atentata na premijera Republike Srpske Milorada Dodika. Prema ovom dokumentu, atentat na Dodika trebalo bi da bude izvršen u Sarajevu prilikom njegove posjete Kancelariji visokog predstavnika, a izvršili bi ga pripadnici «zemunskog klana» uz pomoć kriminalaca iz BiH.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čadžo potvrdio je danas da je ova informacija nedavno stigla u policiju RS-a:

«Ono što mogu reći je da smo odmah po saznanju i prijemu ove informacije i nekih drugih informacija sličnih karaktera poduzeli odgovarajuće aktivnosti i da u tom smislu vrlo intenzivno radimo, djelujemo i postupamo.»

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH također kažu da im je informacija proslijeđena, ali njene navode još uvijek ne potvrđuju. Zamjenik direktora Agencije Dragan Lukač:

«Sve ostalo što je objavljeno u toj informaciji ne mogu potvrditi kao vjerodostojno, imajući u vidu da je to sa policijskog stanovišta jedna operativno sirova informacija koju treba istraživati i provjeravati. Mi smo u situaciji ovdje, u našoj agenciji, da tom pitanju posvećujemo vrlo značajnu pažnju i vršimo odgovarajuće provjere u vezi sa navodima u toj informaciji.»

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH Robert Cvrtak:

«Ono što vam mogu reći u ovom trenutku jeste da smo mi zaprimili tu informaciju od Kantona Sarajevo, da smo temeljem te informacije informirali državno tužiteljstvo i da smo u trenutku vršenja određenih provjera.»

Faksimil informacije u kojoj se navodi da je potencijalni atentator na premijera RS-a pripadnik «zemunskog klana» Sretko Kalinić objavljen je u banjalučkim «Nezavisnim novinama». Ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čadžo nezadovoljan je što je informacija o atentatu na premijera RS-a dospjela u medije, jer smatra da to utiče na istragu.

Motiv objavljivanja povjerljivog dokumenta je isključivo profesionalan, kaže glavni urednik «Nezavisnih novina» Dragan Jerinić:

«Normalna stvar da ne možemo imati isti stav kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova, ili bilo koja bezbjednosna agencija u BiH. Da se njih pita, ne bi se nikad ništa ni dešavalo, već bi sve bilo u fazi istrage. Smatramo da smo ovim načinom jednostavno dali do znanja da postoje informacije da se priprema atentat na Milorada Dodika. Sada je na sigurnosnim službama, na svim ostalim bezbjednosnim službama u BiH da to provjeravaju. Ne vidim uopšte kako im može smetati ova informacija.»

Podaci o atentatu na Dodika navedeni su u informaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, koju je 13. i 14. decembra vršilac dužnosti policijskog komesara Himzo Selimović dostavio pod oznakom «strogo povjerljivo i hitno» Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, ministarstvima unutrašnjih poslova Federacije BiH i RS-a, te komesaru Evropske policije. Prema tom dokumentu, povod za naručeni atentat mogao bi da bude pranje novca i finansijske transkacije koje je trebalo obaviti na području RS-a, a kojima su prethodili određeni dogovori u Crnoj Gori. U informaciji se navodi da su u tim dogovorima učestvovali neki predstavnici vlasti Crne Gore, pod čijim pokroviteljstvom su se dugo krili pripadnici «zemunskog klana».

* * * * *

Predsednik Srbije Boris Tadic izjavio je povodom informacije da se na predsednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika priprema atentat, da će od nadležnih organa države Srbije tražiti svu pomoć i asistenciju u zaštiti premijera RS.

Boris Tadić, predsednik Srbije, rekao je da da se ne radi samo o pomoći premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku, već da je Srbija spremna da pomogne svima u okruženju kada je u pitanju zaštita nečijeg života:

'Moramo da formiramo posebnu vrstu solidarnosti i obaveštajne zajednice na citavom prostoru Balkana. Na taj način ćemo u bezbednosnom smislu ići brže u integracije.'

Tadić je podsetio na ubistvo srpskog premijera Zorana Ðindića i dodao da najave atentata te vrste prate 'snažan ekonomski interes i veliki lopovluk'.

Povodom informacija da je pripreman atentat na Milorada Dodika, Dragana Kajganić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, za naš program je rekla:

„MUP Srbije i policija RS sarađuju i non-stop su u kontaktu. U maju smo razmenili neka operativna saznanja o eventualnoj ugroženosti premijera RS. I od tada smo stalno u kontaktu i sarađujemo. To znači da razmenjujemo sve postojeće informacije.“

U MUP-u Srbije nisu želeli da govore o potrazi za članovima 'zemunskog Klana' i navodima da se neki od njih kriju u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni, a nisu želeli da komentarišu ni imena koja se pominju u planu za atentat na Dodika.

Zoran Dragišić, stručnjak za pitanja bezbednosti, rekao je za naš program da informacija o pripremi atentata na Milorada Dodika Deluje realno jer organizovani kriminal na Balkanu još nije pobeđen:

„Zemunski klan još nije razbijen jer su mnogi od njih na slobodi. Još imaju snagu. Milorad Dodik se pojavljuje kao čovek koji pokušava da uvede red u RS i samim tim da BiH učini stabilnijom državom, što njega označava kao metu pripadnika kriminalnih organizacija.“

Zbog toga, kaže Dragišić, sve službe bezbednosti i policija u regionu moraju pojačati saradnju:

„Jer je jasno da ni jedna država u regionu sama ne može da se izbori protiv organizovanog kriminala koji je regionalno organizovan i koji ima jake kontakte izvan regiona.“

Politički analitičar Zoran Stojiljković veruje da je informacija o planiranom atentatu na Milorada Dodika verodostojna:

„Ali onda ona može biti iskorišćena za nešto što je stabilizovanje sopstvenih pozicija i utvrđivanje podrške pred potencijalnom opasnošću. To je taj metod i motiv u kome se postiže dalja homogenizacija pred opasnostima i izazovima.“

Najkonkretnija politička posledica čitave priče, zaljučuje Zoran Stojiljković, biće povećanje rejtinga Milorada Dodika:

„Mislim da će to samo utvrditi i onako predominantnu poziciju Dodika
i njegove partije unutar Republike Srpske i njihovu poziciju unutar konfederalnih struktura u Bosni i Hercegovini.

* * * * *

Komesar MUP-a Kantona Sarajevo Himzo Selimović nadležnim policijskim službama u BiH dostavio je poverljivu informaciju o pripremi atentata na premijera Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, što je i Dodik potvrdio. Atentat na Dodika navodno bi trebalo da bude izvršen u Sarajevu prilikom njegove posjete Uredu visokog predstavnika (OHR), a izvršili bi ga pripadnici "zemunskog klana" uz pomoć kriminalaca iz BiH okupljenih oko Ramiza Delalića Ćele. Prema policijskom dokumentu, povod za naručeni atentat mogli bi biti pranje novca i finansijske transakcije koje je trebalo obaviti na području RS, a kojima su prethodili određeni dogovori u Crnoj Gori.

Ovi su podaci navedeni u informaciji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo, koju je 13. i 14. decembra v.d. policijskog komesara Himzo Selimović dostavio pod oznakom "strogo povjerljivo" i "hitno" Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), MUP-u Federacije, MUP-u RS i komesaru Evropske policije.

"Informacija ukazuje na to da bi atentat trebalo da se desi u najskorije vrijeme, najvjerovatnije u Sarajevu prilikom posjete gospodina Dodika OHR-u. Atentator bi trebalo da bude Sretko Kalinić, koji je najjači na oružuju i izuzetan strijelac, kako iz snajperskog, tako i iz automatskog oružja. Logističku podršku ovoj kriminalnoj skupini bi, prema informacijama, u Sarajevu dala kriminalna skupina okupljna oko Ramiza Delalića Ćele, koja bi se najvjerovatnije ogledala u pomaganju bjekstva i sakrivanju izvršilaca ovog planiranog kriminalnog čina", navedeno je u Informaciji. Dodaje se da se, prema obavještajnim podacima, dio klana stacionirao na prostoru oko Sarajeva, najvjerovatnije Istočnog Sarajeva, ne u urbanom dijelu. Kao moguća lokacija pominje se i hotel 'Jeti', koji se nalazi na putu od Banjaluke prema Jajcu.

U Informaciji, koju danas u cjelosti prenose banjalučke „Nezavisne novine“, MUP Kantona Sarajevo navodi da bi "povod za naručenu likvidaciju premijera RS moglo da bude pranje novca i finansijske transakcije koje su trebale da budu izvršene na području RS, a kojima su prethodili određeni dogovori obavljeni u Crnoj Gori".

"U ovim dogovorima učestvovali su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Crne Gore, kao i neki privrednici, uključujući i izvjesna lica ruskog porijekla koja su već investirala i oprala znatne količine novca u Crnoj Gori, uz podršku vlasti Crne Gore. Još u maju se krenulo s planiranjem i izvršenjem ubistva, ali se s tim odgodilo, da bi se plan ponovo aktivirao nakon nekoliko značajnih privatizacijskih aktivnosti u RS, a posebno privatizacije 'Telekoma Srpske.“, navodi se u Informaciji.

MUP u vezi sa ovim aktivnostima spominje imena predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića, hotelijera Žarka Radulovića, Svetozara Marovića, Branka i Ace Mičunovića, Armina Osmanagića Mušeta, izvjesnog ruskog biznismena po nadimku Bijeli Medvjed, austrijskog biznismena vlasnika 'Red bula' i neka druga lica iz javnog i poslovnog sektora."

"Pod pokroviteljstvom ovih lica u Crnoj Gori su se dugo skrivali neki od pripadnika 'zemunskog klana', a Miloš Simović Miško, Vladimir Milosavljević Budala i Sretko Kalinić bili su pod neposrednom zaštitom Ace Đukanovića. Sva ova lica, pripadnici 'zemunskog klana', tokom svog boravka bavila su se krijumčarenjem većih količina kokaina. Ovoj grupaciji još pripadaju i Milan Jurišić Jure i Ninoslav Kostantinović Nino. Zeleno svjetlo da se 'odradi' Dodik dali su Brane Mičunović i Armin Osmanagić Muše, zbog čega se ovih dana očekuje dolazak Vladimira Milosavljevića Budale iz Hrvatske, koji bi u BiH trebalo da uđe na graničnom prelazu između Odžaka i Bosanskog Broda, u mjestu Liješće", piše u ovoj policijskoj informaciji.

Sva ova lica, navodi se, "posjeduju krivotvorene putne isprave i drugu dokumentaciju koja im omogućava nesmetano kretanje, a izradu im vrši izvjesni Slovenac iz Podgorice, koji radi isključivo po nalogu Brane Mičunovića.". "Potvrda ovih navoda se ne može dobiti preko MUP-a Crne Gore, jer Slovenca oni štite", piše dalje u Informaciji MUP-a Kantona Sarajevo.

Navodi se još "da su svi pripadnici klana radili na izmjeni svog ličnog izgleda i imidža, tako da Sretko Kalinić trenutno ima dugu kosu i bradu i skoro ga je nemoguće prepoznati putem fotografija koje su dostupne policijskim organima". Prema drugom nezavisnom izvoru, Vladimir Milosavljević i Miloš Simović početkom ovog mjeseca boravili su u motelu "Jezero" u Banjaluci, vlasništvo Roguljić Slavka, a za logističke poslove i prebacivanje preko granice zadužen je Šekarić Zoran, crnogorskog porijekla, vlasnik pekare u Trebinju", stoji na kraju Informacije MUP-a Kantona Sarajevo.

Milorad Dodik je potvrdio agenciji Beta da ga je krajem prošle sedmice policija obavijestila da posjeduje povjerljivu informaciju o tome da se na njega priprema atentat. Na pitanje kako komentariše to što se u policijskoj informaciji u vezi
sa navodno planiranim atentatom na njega pominju imena visokih funkcionera Crne Gore, poput Ranka Krivokapića i Svetozara Marovića, on je odgovorio kako smatra da "ta imena nemaju nikakve veze":

"Ne mogu da vjerujem da ta imena imaju ikakve veze sa svim tim. Nije moje da komentarissem policijske izvore i njihove informacije. Pitajte njih. Mislim da ni Marović, ni Krivokapić s tim nemaju nikakve veze."

I početkom maja ove godine MUP Republike Srpske dobio je informacije iz MUP-a Srbije da se priprema atentat na Milorada Dodika. Ministar policije Srbije Dragan Jočić obavijestio je u petak 12. maja Dodika telefonom da se priprema atentat na njega i da se u RS nalazi grupa od pet lica koja imaju dokumente Srbije i koja treba da izvrše ubistvo premijera. Jočić je tada kazao Dodiku da je BIA presrela telefonski razgovor na osnovu kojeg je došla do saznanja o pripremi atentata.

* * * * *

Gotovo sve ličnosti i institucije iz Crne Gore koje su banjalučkim Nezavisnim novinama označeni kao učesnici u pripremi navodnog atentata na premijera RS Milorada Dodika odbacili su pisanje tog medija, kao i navode policijskog funkcionera kantona Sarajevo na koje se list pozvao.

Mediji, vezano za ovaj slučaj, pominju Predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, hotelijera Žarka Radulovića, funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, potom Branka i Aca Mićunovića, Armina Osmanagića, ruskog biznismena pod nadimkom „Bijeli Medvjed“, austrijskog direktora „Red Bulla i još neke osobe.

Povodom teksta banjalučkih Nezavisnih novina, u kojima se pominje više osoba iz vrha crnogorske vlasti, biznisa i podzemlja da su učestvovali u planiranju ubistva premijera RS Milorada Dodika, oglasio se predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić čije se ime, takođe, dovodi u kontekst planiranja ubistva, a koji je rekao da se radi o kampanji protiv dobrih odnosa Crne Gore sa BiH i RS:

„Naravno, jedan dio bestijalne kampanje protiv Crne Gore i njenih dobrih odnosa sa BiH i RS. Naravno, to neprijatno doživljavam jer smo lični prijatelji Milorad Dodik i ja. Prvi gost nezavisne Crne Gore je bio upravo predsjednik Skupštine RS i sve to pokazuje kako ta kampanja protiv dobrih odnosa na Balkanu, protiv stabilnih odnosa na Balkanu, protiv prijateljstva iz najtežih vremena ne prestaje i pokazuje da je demokratija još uvijek ugrožena na ovim našim prostorima, već i svakavih bestijalnih konstrukcija i protiv Crne Gore i protiv svih onih koji se bore za demokratiju.“

U dogovorima o ubistvu premijera RS učestvovali su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Crne Gore, kao i neki privrednici, uključujući i izvjesna lica ruskog porijekla koja su već investirala i oprala znatne količine novca u Crnoj Gori uz podršku vlasti Crne Gore, navodi se u informaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo“, piše banjalučki nedjeljnik. U dijelu teksta banjalučkih Nezavisnih novina pominje se izvjesni Slovenac iz Podgorice koji je navodno zadužen za izradu lažnih dokumenata pripadnicima ’zemunskog klana’ koji su u bjekstvu i da je ta osoba pod zaštitom crnogorske policije.

Tim povodom crnogorska policija se oglasila saopštenjem u kojem se odbacuju ti navodi i negira da policija štiti bilo koga ko se bavi kriminlnim radnjama i naglašava da bezbjednosne institucije BiH crnogorskoj Upravi policije nijesu dostavile bilo kakve podatke u vezi sa planiranjem atentata na Milorada Dodika. Uprava policije Crne Gore ne raspolaže operativnim ili drugim saznanjima da lice navedeno kao izvjesni Slovenac iz Podgorice izrađuje falsifikovane putne isprave i drugu dokumentaciju za potrebe kriminogenih lica i grupacija, navodi se u saopštenju Uprave policije. U saopštenju se ističe da je indikativno da je informacija sa najvećim stepenom povjerljivosti dospjela u javnost posredstvom banjalučkih „Nezavisnih novina“. U tekstu se pominje ime potpredsjednika Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića, a portporol DPS-a Rajko Kovačević o pisanju banjalučkih Novina, kaže:

„To više djeluje kao fantazmagorična priča nevještih kreatora epohalnih špijunskih otkrića. Jednostavno, to su budalaštine. Javnosti je poznat naš odnos prema Miloradu Dodiku kao i njegov prema nama.“

Takođe i jedan od prozvanih je biznismen Žarko Radulović, suvlasnik i direktor Montenegrostars hotela koji, odbacujući navode, kaže da je tekst pisao neko ko ne poznaje Crnu Goru:

„Moja prva reakcija je bila smijeh, sad je, ne znam ni sam, malo sam zbunjen kad sam uspio da pročitam dio članka. Ovo veze nema, bar kada sam ja u pitanju, sa istinom. Ovo je jedna najobičnija budalaština i ovo ko je pisao ili ko je dao ovu informaciju ne poznaje Crnu Goru i ko je spojio nešto što je nespojivo u ovoj cijeloj priči. Zbunjen sam, rezigniran. Ja sam mislio da su devedesete godine davno prošle, da se ovakve vijesti i ovakva pisanja po novinama nikada više neće ponoviti, nego je, na žalost, vrijeme nas demantuje.“
XS
SM
MD
LG