Dostupni linkovi

Nakon izbora odluka o učešću u institucijama


I pored brojnih poziva da se uključe u rad kosovskih organa vlasti, prestavnici kosovskih Srba čekaju da Beograd donese odluku o tome ili pošalje signal da Srbi eventualno sami odluče.

Ranđel Nojkić, šef Parlamentarne grupe “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, kaže da za sada Srbi ostaju izvan institucija ali se nada da će se to promeniti posle izbora u Srbiji. Nojkić ocenjuje da je velika šteta što Srbi ne učestvuju u političkom životu Kosova u trenutku kada se donose, kako je rekao, sudbonosna rešenja:

“Mislim da je i najveći deo demokratskih snaga u Srbiji svestan te činjenice, ali nažalost postoje one snage koje su bile protiv izbora, pozivale na bojkot i nakon toga što su videli grešku i štetu koju su napravili, naravno da to ne žele da priznaju jer bi ih to skupo koštalo. Ostalo je da se sačekaju izbori. Nadam se da će pobediti demokratske snage, koje smatraju da treba učiniti sve da se život na ovim prostorima za Srbe poboljša.”

Savet bezbednosti UN je prošle nedelje izrazio nezadovoljstvo što lideri kosovskih Srba ne učestvuju u političkim procesima na Kosovu i pozvao kosovske Srbe da učcestvuju u radu institucija. Goran Bogdanović, član beogradskog preovaračkog tima iz Srpske liste, kaže da se posle dve godine bojkota ne može lako doneti odluka o učešću:

“Ja potpuno razumem stav Saveta bezbednosti UN. Međutim, u ovom trenutku iluzorno je očekivati da Srbi učestvuju u institucijama. Iz prostog razloga jer se očekuje rešavanje konačnog statusa Kosova i mi ne želimo da budemo paravan toj Skupštini i toj Vladi. Ako nismo za dve godine ušli u te insticuije iluzorno je očekivati da to sada uradimo.”

Prema rečima Bogdanovića, iako je učešće veoma važno, pre bilo kakve odluke potrebno je jedinstvo srpske zajednice:

“Ja naravno shvatam te ljude koji su zagovornici da kroz institucije sistema treba rešavati sve probleme koji postoje. Ali ako mi to na vreme nismo uradili, i ako nismo imali kredibilitet da predstavljamo srpsku zajednicu, mislim da sada to samo bio domino efekat, jer tu postoje druge stvari, kao što je nejedinstvo koje postoji u srpskoj zajednici.”

Predstavnici Srpske liste za Kosovo učestvuju u radu Skupštinskih odbora i stalni su sagovornici međunarodnih zvaničnika. Ali oni i dalje bojkotuju mesta u Parlamentu i Vladi, jer ih je na to pozvao Beograd, zbog kako se ističe teških životnih uslova srpske zajednice. Međutim, iako čekaju odluku Beograda predstavnici kosovskih Srba su shvatili da je učešće neophodno jer se samo tako može uticati na odluke.

Posebno je, prema oceni Nojkića, u trenutku donošenja, kako se izrazio optimalnog rešenja statusa, učešće Srba ključno. On naglašava da se bez Srba u institucijama rešenje ne može primeniti:

“Mislim da smo mi dokazali u ovom periodu da je umnogome slika Kosova promenjena upravo zbog toga što smo mi vrlo hrabro uzeli deo učešća u privremenim institucijama, u mnogim razgovorima i na kraju krajeva međunarodna zajednica je stvorila jednu sliku koja je bila mnogo bliža realnosti nego u periodu kada je ta slika bila iskrivljena.”

I dok se čeka podrška Beograda, Ranđel Nojkić ističe kako je neophodno da se demokratske snage u Srbiji i Srba sa Kosova naprave strategiju za odbranu srpskih interesa na Kosovu. U svakom slučaju, u iščekivanju odluke oko učestovanja u institucijama, kosovski Srbi će biti angažovani kao do sada, oni će prisustvovati sastancima i susretima koji nisu sednice Skupštine i Vlade.
XS
SM
MD
LG