Dostupni linkovi

Počelo suđenje Nisetu Ramiću


Prema optužnici, Niset Ramić se tereti za ratni zločin nad srpskim civilima, uključujući ubijanje, mučenje i nečovječno postupanje na području opštine Visoko. Ramić je 20 juna 1992 godine, prema navodima optužnice, kao pripadnik diverzantske jedinice Teritorijalne odbrane u Visokom, uhapsio grupu civila srpske nacionalnosti, nakon čega ih je zatvorio u tadašnji Omladinski dom. Na putu do doma optuženi Ramić je, kako se navodi, zaustavio zarobljene, pucao u njih, te četiri civila ubio a dvoje ranio, čime je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, kaže portparol Tuzilaštva BIH, Boris Grubešić:

“Optužnica protiv Niseta Ramića podignuta je 10.10. 2006. godine, a optuženi se tereti da je u vrijeme oružanog sukoba između Teritorijalne obrane Republike BiH I Vojske Srpske Repubilike BiH, kao pripadnik Diverzantske čete u sastavu Drugog odreda Općinskog štaba Teritorijalne obrane Visoko postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, pri tome kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata učinio ubijanja, napadom na civilno pučanstvo. Napad je za posljedicu imao smrt I teške tjelesne povrede civila, čime je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva.”

Tužilaštvo je ranije najavilo da će tokom suđenja pozvati devet svjedoka. Ramić, koji se već petnaestu godinu nalazi u zatvoru na izdržavanju dvadesetogodišnje kazne zatvora zbog teškog razbojništva, izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice koja ga tereti za ratni zločin.
XS
SM
MD
LG