Dostupni linkovi

Stranački izbori u senci podela


Predsednik Kosova i lider Demokratskog saveza Kosova, Fatmir Sejdiu, trebalo bi da narednih dana sazove sednicu Glavnog odbora, na kojoj će biti izabrano Predsedništvo i drugi organi stranke. Glavni odbor je izabran na nedavnoj Izbornoj skupštini, kada je Sejdiu izabran za novog lidera stranke, prvi na toj funkciji posle smrti Ibrahima Rugove, koji bio osnivač i dugogodišnji lider te partije.

Međutim, nakon smrti Rugove u partiji su se odvojile dve struje, jedna koja podržava Fatmira Sejdiua, predsednika Kosova i krilo koje podržava Nedžata Dacija, bivšeg predsednika Skupštine Kosova. Podele su se još više izrazile tokom izborne skupštine, a rezultirale fizičkim sukobom delegata. Na skupštini Stranke, Sejdiu je izabran za lidera, osvojivši 29 glasova više od Dacija. Međutim, to nije izazvalo nikakvo nezadovoljstvo, već nastavak glasanja za ostale organe stranke. Smatra se da je za članove Glavnog odbora izabrano vrlo malo pristalica Dacijevog krila, već da veliku većinu čine pristalice Sejdiua.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Besa Gadžeri, koja podržava Dacijevo krilo, kaže da je još rano za zaključak da će se partija podeliti. Ona ističe da je Sejdiu izabran demokratskim putem ali ne i Glavni odbor stranke:

“Prvi deo izborne skupštine je demokratski završen. Ali, drugi deo za nas je neprihvatljiv i mi ćemo čekati odgovor.”

Prema rečima Gadžeri, Daci je zatražio od Sejdiua sastanak kako bi se razgovaralo o ujedinjenju Partije, listi članova Glavnog odbora Stranke i izboru novog Predsedništva. Međutim, krilo novog lidera stranke nije bilo spremno da odgovori na taj zahtev. Zvaničnici kažu da jedino Sejdiu ima mandat da sazove sednicu Glavnog odbora. U tom pogledu predsednik Kosova Sejdiu je prethodnih dana više puta isticao da neće postići nikakav novi dogovor već da će sprovesti odluke Izborne skupštine.

S druge strane, šef parlamentrane grupe Demokratskog saveza Kosova Aljus Gaši, koji ne podržava nijednu listu, smatra da lični sukobi ne smeju da oštete partiju i proces definisanja statusa Kosova:

“Nije najvažnije ko će biti u Glavnom odboru ili Predsedništvu. Najvažnije je da se mi pripremimo za sprovođenje sporazuma o nezavisnosti. Ne smemo dovoditi u pitanje izabranog predsednika DSK i Kosova, koji je i šef Pregovaračkog tima.”

U svakom slučaju, posmatrači ocenjuju da Sejdiuu i Daciju predstoji period odluka. Osim što će morati da se suoči sa velikom većinom pristalica Dacija unutar patije, Sejdiu će morati da izabere na kojoj će funkciji ostati jer, prema Ustavnom okviru, predsednik Kosova ne može biti i čelnik stranke.

S druge strane, nakon izbora svih organa Demokratskog saveza Kosova biće poznato da li će krilo Nedžata Dacija ostati u okviru stranke, formirati zasebnu parlamentarnu grupu u Skupštini ili će se možda odlučiti za formiranje nove stranke.
XS
SM
MD
LG