Dostupni linkovi

BRISEL


Evropska unija najpre mora biti politicki, ekonomski i institucionalo preuredjena da bi se nastavio proces prosirivanja, receno je nakon dvodnevnog samita sefova drzava i vlada dvadestpetorice u Briselu. Istaknuto je da se postuju obecanja zemljama koje su ukljucene u proces prosirivanja o nastavljanju pregovora sa kandidatima i potencijalnim kandidatima za clanstvo - zapadnobalkanskim zemljama, u prvom redu s Hrvatskom koja vec pregovara o clanstvu, kao i s Turskom. Beogradu je poruceno da bez suradnje sa Haskim sudom nema nastavka pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruzivanju.

SARAJEVO
Povjerenik Evropske unije za prosirenje Olli Rehn pozdravio je uspjesno okoncanje tehnickih pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruzivanju (SSP) BiH i EU.
No, bez reforme policije Sporazum nece biti parafiran, stoji u izjavi koju je objavila misija EU u Sarajevu.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG