Dostupni linkovi

Završen tehnički dio pregovora


Šef Generalnog direktorata Evropske komisije za zapadni Balkan Dirk Lange ponovio je poruku komesara za proširenje Oli Rena da cijeni profesionalan i konstruktivan rad tima Bosne i Hercegovine. Tehnički dio pregovora o stabilizaciji i pridruživanju je završen i mogućnost za zaključivanje sporazuma je tu, ali Bosna i Hercegovina mora ispuniti određene uslove:

«To su reforma policija, reforme javnog RTV servisa, javne uprave i svakako jačanje saradnje sa Haškim tribunalom. Saznali smo da Direkcija za reformu bh. policije priprema za 22. decembar svoj konačni izvještaj i nadam se da će bh. političari preuzeti taj izvještaj i konstruktivno dogovoriti provođenje reforme bh. policije. Za ostala pitanja, koliko sam obaviješten, postignut je ograničeni napredak.»

Za Igora Davidovića, glavnog pregovarača Bosne i Hercegovine, tehnička runda pregovora je uspješno obavljena, izdvajajući posebno:

«Da se obezbijedi potrebni stepen za održanje i očuvanje, a ne za zaštitu domaće proizvodnje, bilo time što smo jedna zamašan broj gotovih proizvoda ostavili na najvećem mogućem stepenu carinske zaštite i istovremeno sa smanjenjem ili potpunim anuliranjem carinskih dažbina na uvoz sirovina i repromaterijala, dakle još jednom sa ciljem održanja domaće proizvodnje.»

Na direktno pitanje kada se može očekivati potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, dvojica zvaničnika nisu imali odgovor, ali je šef Direktorata za zapadni Balkan Dirk Lange izrazio nadu da se neće čekati godinu dana na realizaciju reformi.
XS
SM
MD
LG