Dostupni linkovi

NEW YORK


U tijeku je sjednica Vijeća sigurnost UN na kojoj čelni ljudi Haškog tribunala podnose izvještaj o radu medjunarodnog kaznenog suda za ratne zločine i suradnji država zapadnog Balkana sa Tribunalom u posljednjih šest mjeseci. Radu Vijeća sigurnosti UN prisustvuju i predstavnici BH i Srbije. Predsjednik suda Fausto Pocar je istaknuo da su šestorica haških optuženika još u bijegu i da je potrebna pomoć medjunarodne zajednice u njihovom hapšenju , prije svih u hapšenju Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Mandat suda može biti ispunjen samo ako ovoj dvojici bude sudjeno , kazao je Pocar.

BRUXELLES
Evropska unija najprije mora biti politički, ekonomski i institucionalo preuredjena i sposobna kako bi se nastavio proces proširivanja, te se "ugradile " nove članice. Istaknuto je da se poštuju obećanja zemljama koje su uključene u proces proširivanja, dakle nastavljaju se pregovori s kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo - zapadnobalkanskim zemljama, u prvom redu s Hrvatskom koja već pregovara o članstvu, kao i s Turskom. Beogradu je poručeno da bez suradnje sa Haškim sudom nema nastavka pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG