Dostupni linkovi

Vlasti bez informacija o hapšenjima u SAD


Ambasada BiH u Vašingtonu ni juče nije imala podatke o tačnom broju lica koje su američke vlasti uhapsile zbog davanja lažnih podataka prilikom useljevanja, potvrdio nam je portparol Ministarstva inostranih poslova BiH Nebojša Regoje:

«Što se tiče Vašingtona, oni još uvijek nisu bilo kakvu zvaničnu informaciju, od bilo koga, bilo organa SAD-a, bilo od članova porodica, dobili o bilo kakvom hapšenju. Čikago, s obzirom da je dobio te zvanične informacije od porodica, zatražio je od istražnih organa obavještenje o hapšenjima, uhapšenim licima, o razlozima hapšenja i već je zakazan za ponedjeljak, 18. decembra, sastanak kada će se razgovarati upravo o ovom.»

Nezvanično se barata sa brojem o 26 lica koja su uhapšena pod optužbom da su prilikom useljavanja u SAD prećutali da su bili pripadnici Vojske RS-a tokom posljednjeg rata u BiH. To potvrđuje i ambasador BiH u Vašingtonu Bisera Turković:

«Naravno, provjere su u toku. Vidjećemo kako će se stvari dalje odvijati. A za očekivati je da će te provjere se nastaviti ovom dinamikom koja je prisutna u posljednje vrijeme i da svi oni koji su dali krive podatke će slijediti sudbinu ovih, sadašnjih.»

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović o hapšenjima bh. državljana je, kaže, saznao iz medija:

«Ako sam dobro shvatio, radi se o prekršaju zakona Sjedinjenih Američkih Država. I na osnovu toga, bez obzira da li su pripadnici Vojske RS-a, ili nisu, ili neke druge vojske, ili su obični građani, podliježu zakonima Sjedinjenih Američkih Država. Pratićemo tu situaciju.»

Iako se američke vlasti nisu ni udostojile da zvanično upoznaju Ambasadu BiH o posljednjim hapšenjima, 4 lica, čiji identitet Ministarstvo inostranih poslova ne može otkriti, juče je u pritvorskoj jedinici posjetio konzul BiH u Čikagu Marinko Avramović, potvrdio nam je Nebojša Regoje:

«Sa njima je razgovarao i u principu svi su zadovoljni tretmanom, uz neke manje primjedbe. Za trojicu njih je već određena kaucija i očekuje se da budu pušteni na slobodu - osim za jednog od njih, znači za jednog od njih još uvijek nije definitivno odlučeno da li će uz kauciju biti pušten da se brani sa slobode.»

Američke vlasti 2003. godine počele su s akcijom provjere lica koja su dala lažne podatke prilikom useljavanja. Prva hapšenja su provedena krajem 2004. godine, a nastavljena su u septembru 2005. godine u saveznoj državi Arizona, kada je FBI uhapsio 20 lica. Podatak o broju državljana koji su uhapšeni u SAD-u tokom ovih akcija, kao i broj lica koji je nakon provedenog postupka deportovan u BiH nismo uspjeli saznati ni u Ministarstvu inostranih poslova, ni u Ministarstvu pravde BiH.
XS
SM
MD
LG