Dostupni linkovi

Slučaj "Ćuruvija" - zatraženo saslušanje Mirjane Marković


Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković kaže za Radio Slobodna Evropa da će Mirjana Marković morati da se na kraju pojavi pred sudskim organima u Srbiji:

“Do sada poternice i zahteva za istragom nije bilo od strane naše države pa zvanični organi, uključujući i ministarstvo spoljnih poslova, nisu mogli da se obrate ruskim nadležnim organima i da traže izručenje. S obzirom da se situacija menja, naravno da ćemo tražiti izručenje Mire Marković, jer želimo da razdvojimo one koji su pobegli od haške optužnice i nju koja je pobegla od zločina koje je počinila u Srbiji.”

Jovo Ćuruvija kaže da tajne službe znaju naručioce i ubice njegovog brata, i da svi tragovi vode do bivšeg državnog vrha:

“Znamo da je Mirjana Marković u Moskvi pod zaštitom vlasti u Rusiji. Baš me zanima kako misle da je saslušaju. Da su hteli to da urade saslušali bi je pre nego što je bivši ministar policije Dušan Mihajlović pustio da odšeta iz Srbije. Ovo je ponovo zamagljivanje i bestidni pokušaji da se aboliraju svi oni koji su bili dužni da otkriju naručioce, organizatore i ubice Slavka Ćuruvije.”

Nekada bliski saradnik bračnog para Milošević-Marković Milutin Mrkonjić, negira da je nekadašnje rukovodstvo zemlje na bilo koji način umešano u ubistvo Slavka Ćuruvije:

“Mislim da su to notorne gluposti koje nemaju veze s istinom. Slobodan Milošević nikada nije učestvovao u takvim radnjama, jer nije bio takav čovek.”

Direktora Radio-televizije Srbije Aleksandra Tijanića, inače dugogodišnjeg saradnika Slavka Ćuruvije i ministra za informisanje u jednom periodu vladavine Slobodana Miloševića smo upitali, da li on ima nekih saznanja da je Mirjana Marković bila umeštana u Ćuruvijino ubistvo:

“To će biti posao istrage. Ja znam da je odluka o Slavkovom ubistvu doneta na najvišem vrhu. Stoga mislim da je posle svih ovih godina značajnije da se postavi pitanje onih koji su naredbu izdali, nego onih koji su pucali.”

Specijalni tužilac podneo je prošle nedelje predlog posebnom odeljenju Okružnog suda za sprovođenje istražnih radnji koje treba da pomognu u otkrivanju aktera tog zločina, potvrđujući da je ubistvo Slavka Ćuruvije bilo politički motivisano.
XS
SM
MD
LG