Dostupni linkovi

Napad na palestinskog premijera


Nakon dogovora Izraela i Egipta, Hanije je pušten, ali je s druge strane granice njegov konvoj napadnut. Dvadeset osoba je ranjeno kada su navodno pripadnici Fataha otvorili vatru na konvoj rivalskog premijera.

Zamjenik izraelskog ministra odbrane Efraim Sneh izrazio je danas žaljenje što u pucnjavi u pojasu Gaze nije ubijen palestinski premijer Ismail Hanije, dok je palestinski predsjednik Mahmud Abas saopštio da mu je žao zbog pucnjave, negirajući da je on lično naredio ubistvo Hamasovog vođe.

U Izraelu su jednoglasni – zatvaranje graničnog prijelaza Rafah opravdan je postupak, jer na svaki način treba spriječiti ulazak novca kojeh je Iran donirao radikalnom pokretu Hamas. Potpredsjednik Vlade Šimon Peres izričit je u tvrdnji da "tih tridesetak miliona dolara neće otići gladnim stanovnicima Gaze već švercerima oružjem i onima koji podržavaju terorizam".

Iz pouzdanih izvora izraelske sigurnosti saznaje se da je Hanije pušten nakon što je u Rafahu ostavio značajnu sumu novca. Ovaj novac, prema istim izvorima, položen je u egipatsku banku, koja će biti zadužena da ga uplati na račun Palestinske samouprave preko Arapske lige. Potvrdio je to i evropski ministar za vanjsku politiku Javier Solana.

Nakon ulaska u pojas Gaze Hanijin je konvoj napadnut. Očevici tvrde da su to učinili pripadnici Fataha.
Za sinoćnju pucnjavu Hamas je optužio Fatahovog lidera Mohammada Dahlana da je organizirao napad, a da palestinske vlasti predsjednika Mahmuda Abbasa snose izvjesnu odgovornost.

Tenzije na Bliskom istoku u stalnom su porastu. Osim zategnutosti između Sirije, Libanona i Izraela, dodatno uznemirujuće je i stanje unutar palestinskih teritorija. Sukobi između dvije palestinske grupacije Hamasa i Fataha naročito su učestale od kada je Hamas u martu ove godine došao na čelo palestinske Vlade.
XS
SM
MD
LG